diumenge, 9 d’octubre de 2011

El sentit de l’humor com a eina educativa

Vivim en un món de fronteres difoses entre allò que és important i el que és accessori. Un partit de futbol perdut pel nostre equip apareix als mitjans de comunicació com una tragèdia nacional mentre a la plana següent informen, en lletra més petita, que les despeses militars multipliquen les destinades a la lluita contra la fam.
 
No tinc la solució a aquest aparent analfabetisme ètic, però suggereixo una pista: ens falta sentit de l’humor.

Què és el sentit de l’humor? L'expressió més subtil de la capacitat de donar sentit a les experiències vitals perquè pressuposa la lucidesa per distingir entre allò fonamental i allò accessori, així com la valentia de relativitzar això últim.
 
No parlo de la ironia agressiva, versió perversa d'aquesta lucidesa que pren la forma d'actitud superba i arrogant de riure i ferir els altres. Parlo més aviat de la saviesa d’entendre que no tot és igual d’important així com de l’alegria d’acceptar-ho i de canviar la mirada.

Educar el sentit de l’humor és possible. Fent-ho, eduquem també la capacitat de donar sentit a la vida. Podem riure’ns de la derrota futbolera... i aquest riure ens netejarà la mirada per veure nítidament, des del nostre nord opulent i confortable, que algunes de les coses que passen al món, no tenen cap mena de gràcia.


Paco López
degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull
[més informació]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada