dimarts, 25 d’octubre de 2011

Entitats i societat civil, prevenint l’exclusió social a Catalunya

Les darreres dades socioeconòmiques a Catalunya ens confirmen que l’exclusió social és un problema estructural que afecta cada cop més persones.
 
Per prevenir l’exclusió social és imprescindible comptar amb una xarxa d’entitats, organitzacions i col·lectius que siguin capaços d’establir relacions i compromisos i que busquin la transformació social, la justícia i la solidaritat. En aquest sentit, necessitem la col·laboració dels partits polítics, sindicats, organitzacions civils, patronals, esglésies...

Per preveure les situacions d’exclusió, és necessari comptar amb indicadors socials, com la qualitat dels serveis públics, la facilitat d’accedir-hi, la formació de les persones, l’atur, l’actualitat econòmica, l’autoestima i la situació de l’habitatge. Els primers indicadors tenen a veure amb la necessitat de generar comunitats acollidores on es produeixin relacions de proximitat i on tothom es pugui integrar. Evidentment, els marcs legislatius van endarrerits en aquest aspecte. És la societat civil la que ha de pressionar perquè les lleis vagin evolucionant i s’adaptin als nous canvis socials.

Tot això és difícil, i més encara en els moments de crisi econòmica que vivim. Hi ha, però, una esperança i és que cada dia neixen entitats de solidaritat dedicades a temes concrets que afecten els últims dels últims, és a dir, els més exclosos de la societat.

Crec que començant des de baix i treballant amb efectivitat, com ho estem fent, arribarem a construir les entitats de les persones.

Núria Gispert
Patrona de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada