divendres, 14 d’octubre de 2011

Incorporar el llenguatge audiovisual en l’àmbit educatiu

Abans, l’habilitat bàsica necessària per a adquirir informació era llegir textos i escoltar, ara bona part del nostre bagatge cultural ens arriba a través de missatges audiovisuals. Quan noi o noia s’ha passat 19.000 hores mirant la televisió en el moment d’acabar els estudis de Secundària Obligatòria, sense comptar les hores dedicades als jocs d’ordinador, videojocs o jocs amb el mòbil, caldria convenir que la televisió exerceix molta més influència sobre aquell noi o noia que no pas els pares, l’escola o fins i tot els amics. I potser caldria dir que més que influència, s’hauria ja de parlar de domini pel que fa a la seva manera de ser, pensar i de relacionar-se.

Cada vegada serà més difícil parlar de persones “no audiovisuals”, això vol dir que des de l’àmbit educatiu, entès en sentit ampli, és imprescindible incorporar els beneficis del llenguatge audiovisual en els seus processos.

Tant s’hi val si ens agraden o no aquests canvis. No podem deixar de banda el llenguatge audiovisual si volem educar ciutadans d’aquest món. De la mateixa manera que per llegir un text no n’hi ha prou en conèixer les lletres sinó que cal interpretar significats, descobrir metàfores, o analogies, quan mirem una imatge ens passa el mateix.. Si no coneixem les particularitats del llenguatge audiovisual com a receptors ens quedem indefensos davant del seu poder de seducció.

Enric Benavent
professor de  la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés
[més informació]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada