dijous, 24 de novembre de 2011

Jornada de Voluntariat amb la Coordinadora Catalana de Síndrome de Down

El passat divendres 18 de novembre es va celebrar una jornada sobre «Innovar en l’acció voluntària: ser voluntari»,  organitzada per la Coordinadora Catalana del Síndrome de Down, conjuntament amb la Fundació Pere Tarrés i la Federació d'associacions de voluntaris de La Caixa. Una de les singularitats de l'acte va ser la notable participació de persones amb Síndrome de Down, tant en l’organització com entre els assistents o fins i tot ponents, ates que moltes fan de voluntaris.

Voldria compartir amb vosaltres algunes reflexions que van sortir:

  1. De la protesta a la proposta. El voluntari mes enllà de la necessària denuncia de situacions injustes, es compromet i actua per a construir alternatives viables, i millorar la vida de les persones.
  2. De vegades ens fixem mes en les limitacions, que en les capacitats. Les persones som diverses des de molts punts de vista, i també des de les capacitats. Ara be, una mirada des de les nostres potencialitats i de com desenvolupar-les ens construeix més i construeix més cohesió social.
  3. La confiança i l’estimació estimulen les capacitats de les persones.
  4. Treballar per a una societat que reconegui la diversitat i capacitats de cadascú, que permeti la igualtat d'oportunitats i la pròpia llibertat en un marc comú de convivència. Aquesta igualtat d’oportunitats també es pot reclamar per a ser solidari, com  ho van expressar els nois i noies amb Síndrome de Down que fan habitualment de voluntaris. 
  5. El voluntari ha de promoure i potenciar la dignitat de la persona en tot moment, per a no generar dependència i permetre que la persona es responsabilitzi de la seva situació fins a on les capacitats de que disposa li permetin. 
  6. El voluntari, com l’assalariat, tenen una ètica professional amb l’organització on estan, a la que han de contribuir lleialment i a la que representen. Han d’oferir una qualitat en el servei.

Segur que altres persones han tret altres conclusions. En tot cas, aquestes Jornades de reflexió són una feina soterrada, de vegades de poc impacte, per a reflexionar sobre l’acció social, contribuir a la millora del treball de les entitats i carregar piles com només ho pots fer quan una treballadora de La Caixa s’emociona recordant tot allò que ha rebut dels nois/es amb Síndrome de Down, o quan ells mateixos t’expliquen que han fet i volen fer.

Rafael Ruiz de Gauna
director de Relacions Institucionals, Formació i Consultoria de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada