divendres, 18 de novembre de 2011

La gestió de la diversitat en l'acció social

Els professionals que treballen en els sectors social, educatiu i sanitari es troben amb situacions socials i culturals cada cop més complexes, mentre augmenten les demandes socials, la pressió de les institucions i disminueixen els recursos. En aquest context, cal que els professionals desenvolupin competències de comunicació i relació intercultural amb persones d’altres orígens culturals i de gestió de la diversitat en l’entorn organitzatiu i comunitari en què treballen.

D’altra banda, en la formació dels futurs professionals de l’acció social, i en el marc del nou Espai Europeu d’Educació Superior, es fa patent la necessitat de definir i aplicar competències interculturals específiques, que permetin un millor abordatge de les situacions i necessitats socials, i avançar en un enfocament transversal que faciliti l’acomodació de la població nou vinguda i promogui la cohesió social. 

Aquests nous escenaris obliguen a reflexionar en profunditat sobre el que comporta la interculturalitat en relació al treball professional en diferents àmbits de la intervenció social, en la nostra societat que podem considerar ja com a multicultural. Es tracta doncs de treballar la diversitat en tota la seva complexitat, les seves contradiccions, la responsabilitat social i el compromís dels professionals, en aquests processos envers la interculturalitat.


Carme Fernández
directora del Grau de Treball Social de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés
Montserrat Feu
presidenta de l'Associació Atlàntida, professionals per la interculturalitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada