divendres, 25 de novembre de 2011

Violència de gènere i empoderament de la dona. Dos conceptes vinculats?

Vull fer aquesta reflexió en positiu. La lectura dels mitjans de comunicació i, del que s’escriu en general, en relació a les dones que han patit violència de gènere, acostuma a tenir una caire victimista. Sí, les dones són víctimes quan els homes exerceixen sobre elles la violència i ho són de la manera més cruel que hom pugui pensar i sentir. Són víctimes a mans de les persones que estimen, de les persones que tenen més a prop, de les persones amb les que han construït projectes de futur, amb les que han començat una nova vida, amb les que han format una família.

Elles són víctimes i ells són botxins. Malgrat això, moltes d’aquestes dones demostren una gran capacitat de resiliència. Tenen capacitat per tornar a pensar en el futur, per tornar a començar, per tirar endavant. Malauradament, la majoria de vegades, parteixen d’un punt zero. Elles i els seus fills -ara més seus que mai- han de renunciar a l’entorn, a la llar, a les xarxes socials, a la família... fugint d’aquell que els amenaça. I ho fan amb por, fins i tot amb terror,  però també amb valentia.

La participació en una jornada sobre projectes d’innovació social m’ha ofert la inspiració pel que ara escric. Coneixia, a través de la meva trajectòria professional i acadèmica, aquesta valentia i l’afany de superació en moltes d’aquestes dones i, com aquest estat d’ànim, conviu amb una profunda tristor i amb una pena immensa en el més profund de la seva ànima. Elles passen per una ruptura brutal amb els seus esquemes vitals.

No coneixia, però, que algunes d’elles s’erigeixen com abanderades de la resta. Ana Bella n’és una. Després de patir maltracta durant 11 anys per part del seu marit i pare dels seus quatre fills, va començar una nova vida. Quan ho fa, però, no pensa només en ella sinó que dirigeix els seus esforços a d’altres dones que es trobin en situacions similars. Ella pretén “empoderar” la dona maltractada i ho pretén potenciant la superació de la violència de forma positiva, fugint del victimisme i cercant generar un canvi social cap a la Igualtat. A més, ho fa a través de diferents projectes solidaris. Han estat víctimes però arriba un moment en que deixen de ser-ho i comença per a elles una vida digne. Ana Bella, i ben segur, d’altres dones anònimes, aconsegueixen vincular la violència exercida contra les dones a l’empoderament d’aquestes.


Facultat Pere Tarrés - URL: Postgrau en violència familiar

Institut Català de les dones - Generalitat de Catalunya
Instituto de la Mujer - Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales del Gobierno de España

Montserrat Garcia i Oliva
directora del Postgrau en Violència Familiar de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada