dilluns, 12 de desembre de 2011

La formació, la millor eina per a la qualitat als centres d’esplai

Tot just iniciem les activitats de l’esplai amb els infants, adolescents i joves. Són moltes les hores que hi posarem, les capacitats i les il·lusions que hi esmerçarem per dissenyar els objectius i el calendari de tot l’any, per programar i preparar les activitats, per realitzar-les i avaluar-les... Entrem en una roda intensa, a la qual hem d’afegir la nostra activitat principal: l’estudi, la feina o la recerca de feina. Si a més no tenim alguns altres compromisos socials, polítics, culturals, religiosos... La generositat és admirable i insubstituïble, tot un signe d’humanitat i, per als cristians, de presència de Déu.

Al MCEC i a la Fundació Pere Tarrés no optem per un model d’activisme on només compti el nombre. Volem uns centres càlids, propers a l’infant i al territori, que gestionin bé i tinguin una incidència educativa real, responent als nous reptes. Per tant, uns centres amb sentit i amb valors.

Un esplai així necessita una formació bàsica i constant dels seus monitors i monitores. Hem d’avançar en el nombre d’educadors formats, més enllà de l’actual 35%, no pas per una exigència legal, sinó per convenciment que el nostre servei als infants i adolescents és tant important que mereix la millor preparació a tots els nivells.

Per a la qualitat és necessària la formació

La formació és una peça fonamental de la qualitat dels centres que s’ha de poder treballar no només fent cursos fora, sinó també en el propi centre. Val la pena cuidar la dimensió del ser, del saber i del saber fer, tant de manera personal com en les reunions i trobades que fem de l’equip. Atendre la nostra interioritat i reflexionar sobre la nostra acció, llegir publicacions i llibres especialitzats, organitzar debats, etc., poden ser algunes de les estratègies de treball personal i intern. I tot això sense deixar de banda la formació externa.


Formació de monitors i monitores en el temps de lleure


Moltes són les raons que justifiquen aquesta preparació externa com el creixement personal i educatiu, per prendre consciència d’on i com som i on podem millorar per ser encara més persones i més monitors. També, per carregar les piles i sentir-se vinculat a altres persones que fan la mateixa col·laboració, aprofundint en el sentit de l’acció que fem. A més de disposar de més recursos per a la nostra acció educativa i social. Per responsabilitat social, amb l’objectiu d’atendre millor als infants i per poder cridar ben fort a la societat que la nostra acció és imprescindible, que omple un espai educatiu que ningú atén i també davant dels pares, als qui oferim confiança a través de la capacitació. I anar més enllà de l’exigència legal en les nostres activitats, que requereixen un mínim del 40% dels monitors titulats, però que s’hauria de superar amb escreix per responsabilitat i per convenciment. I, finalment, per créixer com a Moviment, ja que sou al voltant de 2.500 monitors i monitores que dediqueu el vostre treball a uns 12.900 infants, que ho mereixen tot i pels que val la pena i pren sentit qualsevol dels esforços que realitzeu.

Caldria proposar-se cada any tant a nivell de centre com personalment algun objectiu de formació i avançar en una major capacitació al servei dels infants. I no només per a la formació bàsica com a monitors i directors sinó també per a la formació permanent.

En aquest camí apassionant de poder-vos acompanyar ens hi trobareu. Feu-nos arribar les vostres demandes i suggeriments. El nostre compromís és estar al vostre costat per a donar-vos suport.Rafael Ruiz de Gauna
director de Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere TarrésMaria València
presidenta del Moviment de Centres d'Esplais Cristians de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada