divendres, 9 de desembre de 2011

La infància vista a través dels ulls dels mitjans de comunicació

fotolia.com
Un dels col·lectius que requereix més sensibilitat als mitjans de comunicació és la infància. El tractament de les notícies que informen sobre infants i joves ha de ser molt rigorós, acurat a la dades reals i contextualitzades, per no caure ni en el sensacionalisme ni tampoc en un paternalisme excessiu que no ajuda als menors. Però, saben els periodistes com tractar aquestes notícies? Coneixen els drets dels infants? Són conscients de la influència que exerceixen en la societat?

Moltes vegades la premsa reprodueix uns estereotips sobre els infants i joves, especialment dels col·lectius més vulnerables, que perpetuen els que veiem a les sèries de televisió o en altres programes que suposadament retracten “la realitat social”. Si ens creiem que la joventut actual és la representada en les sèries d’èxit que s’adrecen al públic més jove, estarem cometent un greu error. També hi ha una altra joventut, amb valors i ideals, que decideix compartir el seu temps ajuden a d’altres persones o col·laborant en projectes de millora de la societat.

Fa més d’un any la Taula de Comunicació i la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya va organitzar les VII Jornades de Comunicació per analitzar quin era el tractament i presència dels joves als mitjans de comunicació. Entre els que vam participar estàvem representats diferents col·lectius que tractem amb la infància, des de les entitats del tercer sector, professionals de l’acció social i de lleure, periodistes i també representats de l’administració pública. Dels debats i tallers participatius va sorgir un decàleg de recomanacions adreçat als professionals de la informació per millorar el tractament que es dóna als infants i joves. Propostes com aquesta ajuden als periodistes a trencar amb els estereotips erronis i a millorar la percepció de la societat.

Nati Pareja 
tècnica de Comunicació de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada