dimecres, 14 de desembre de 2011

L'esplai inclusiu

Tots tenim la necessitat que se’ns valori pel que sentim que som, és a dir, de sentir-nos acollits i partícips dels grups als quals pertanyem” (Jocs de pau, 2008)

A Catalunya hi ha molts infants i joves que corren el risc d’esdevenir invisibles per a la resta de persones del seu voltant: estan en situació de vulnerabilitat social. Els principals riscos tenen a veure amb factors econòmics, però també socio-sanitaris, de ciutadania i de gènere. Així, són infants i joves que pateixen discriminació per raó de gènere, estan en situació de vulnerabilitat per raons econòmiques i/o de ciutadania (persones immigrades) o tenen alguna discapacitat física, sensorial o intel·lectual.

Cal fer front a aquesta situació injusta, i que a l’hora ens priva de l’aspecte positiu que té conèixer i conviure amb la diferència i la diversitat. S’ha de fer un esforç per a la inclusió. És a dir, normalitzar la diferència, evitar que aquesta comporti actituds diferents.

L’esplai esdevé un espai idoni per fer-ho. De fet, forma part de la idiosincràsia de l’educació en el lleure. Amb el lleure, eduquem en la diversitat, el respecte i l’autonomia. I això, en definitiva, és un esplai inclusiu. Un en el que hi tingui cabuda tothom, independentment del sexe, origen i condició. Fer-ho pot semblar complicat, ja que solem mirar la dificultat però mai les oportunitats. I el got està sempre mig ple!

Per tot això, enguany, el MCEC aposta per una campanya que sensibilitzi als 12.000 infants i joves i 3.000 monitors i monitores dels centres d’esplais sobre la inclusió social. Però més rellevant que això, és la clara voluntat d’oferir-los eines pràctiques i accessibles per recolzar-los en aquesta tasca.

La campanya de sensibilització informa sobre la inclusió social, dóna recomanacions i consells sobre la gestió de les emocions, el gènere, la discapacitat i la infància en situació de vulnerabilitat. A més, s’aporten recursos i materials pràctics adaptats per a dur a terme totes aquestes activitats.

Aquesta feina s’ha de fer transversalment a tot l’esplai: activitats, organització del centre, llenguatge... I hi ha de participar tant infants i joves, com monitors, monitores i famílies.

El camí no és ni curt ni sempre senzill, però no per això infranquejable. Cal donar el primer pas, organitzar-se bé i fer entendre que l’esforç es veurà recompensat en totes les parts.

Borja Castellet
tècnic de projectes del Moviment dels Centres d'Esplais Cristians de la Fundació Pere Tarrés

4 comentaris:

 1. Estic d'acord amb aquest article. Les diferències entre les persones les posem nosaltres, la societat, i realment no porten enlloc.
  Cada infant és diferent i cal atendre'l segons les seves necessitats, ja siguin NEE o no.

  A més, per a que aquesta feina es pugui dur a terme, cal que tots els components de la institució, ja sigui esplai o escola, creguin en aquesta inclusió.
  De res serveix ensenyar als infants uns valors, quan a casa els ensenyen uns de ben diferents.
  Per tant, cal implicar al conjunt de la comunitat educativa, establir valors inclusius i compartir aquesta "filosofia inclusiva".

  Com a monitora d'esplai que sóc, vull donar les gràcies als recursos i eines que el MCEC ens pot proporcionar. És un element clau que en les activitats dels esplais hi hagi una participació de tots els infants i així poder minimitzar "barreres".

  ResponElimina
 2. Gràcies a tu per interessar-te per aquest tema. Esperem que els materials de la campanya L’Esplai Inclusiu us ajudin a millorar encara més la vostra tasca educativa, fent que al vostre centre d’esplai hi tingui cabuda tothom i es fomentin principis com els de diversitat, respecte i autonomia.

  MCEC

  ResponElimina
 3. Hola,sóc una alumna de la Bàstida, i estem fent un pla d'empresa d'un esplai inclusiu. Hem vist el projecte del esplai inclusiu, i voldriem, si poguessim, fer unes preguntes als creadors d'aquest projecte. si em poguessiu donar un email o una direcció, us estariem eternament agraïdes. Moltes gràcies.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Posa't en contacte amb nosaltres a través del correu premsa@peretarres.org i et posarem en contacte amb els responsables. Salutacions.

   Elimina