dimecres, 25 de gener de 2012

100 itineraris al voltant de les Cases de colònies

Dimecres passat, dia 18 de gener, es va fer la presentació d’un nou llibre que serà sens dubte una bona eina per als excursionistes, amants de la natura, educadors i monitors de centres de lleure . Sota el nom “100 itineraris al voltant de les Cases de colònies”, a peu, en bicicleta i amb altres Mitjans, l’autor, en Miquel Jaumot i Bisbal, ens mostra 100 propostes per recórrer al voltant de 22 cases de colònies. Una publicació editada per Cossetània, en col·laboració amb la Fundació Pere Tarrés i dins de la col·lecció Azimut de temàtica excursionista. 

Els qui treballem en el sector del lleure educatiu, sabem que eines bibliogràfiques com aquesta n’hi ha poques, i amb els anys esdevenen referents per a qui camina i recorre el país a peu, per als excursionistes, per als centres d’esplai i per als monitors. La seva publicació porta a darrera una gran feina de recollir la informació, revisar els camins, adaptar-los a les necessitats dels infants i joves que els caminaran, cercar-ne les bases cartogràfiques, dibuixar-les i explicar l’excursió per a que sigui comprensible per al lector. Tot plegat és una feina que només fan bé aquells a qui els agrada, i en aquest cas l’autor en té la mà trencada. En Miquel Jaumot, geògraf de formació i professor d’ESO, és un gran coneixedor del relleu del nostre país, molt observador i preocupat per descobrir un camí, un xaragall, una ermita, unes runes, qualsevol element del paisatge que permeti reconèixer un indret. Durant molts anys en Miquel ha anat recollint aquestes excursions, algunes a peu, altres en bicicleta, en cotxe, fins i tot en barca o en globus. 

Vaig tenir oportunitat de llegir-ne l’esborrany abans de la publicació i ja vaig veure amb certesa que aquestes 100 excursions eren una gran eina per al lleure i els amants de l’excursionisme. La seva publicació ens ha de fer estar orgullosos i motivar-nos a seguir desenvolupant el coneixement al voltant de les cases de colònies i les possibilitats del seus entorns. Aquestes cases són sens dubte unes instal·lacions, que des de l’austeritat però amb tot allò necessari, faciliten que el lleure de les persones sigui quelcom més que una estona. Aquestes cases esdevenen punts distribuïts a la nostra geografia propers a indrets concrets on aprofitar el temps de lleure per aprendre, descobrir i ampliar la imatge que tenim del nostre país, de les persones que hi viuen, dels fets culturals de cada lloc, de la festa, de la vegetació, dels animals, dels rius i muntanyes… De fa temps que es demanen publicacions que ajudin als grups que utilitzen aquestes cases a sortir de la instal·lació i descobrir l’entorn més proper. Aquest llibre que ens arriba a les mans compleix amb escreix aquesta demanada i si és en Miquel qui l’ha pensat i l’ha escrit ja tenim, si més no, la garantía d’una feina ben feta i ben mesurada. Felicitats per aquests 100 itineraris al voltant de les Cases de Colònies. 


Pere Vives

cap d'Educació Ambiental de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada