dilluns, 23 de gener de 2012

Com la crisis actual afecta la infància, l’educació i l’acció social

Ens trobem en un moment molt difícil per a moltes persones. Davant la crisi que afecta tota la ciutadania, hem de plantejar-nos el tipus de societat que volem, la qual cosa passa per explicitar el que valorem i el que estem disposats a valorar.  Les causes de la injustícia social que ens envolta rauen en el model de societat actual: individualista, hedonista i economicista. Cal que siguem conscients que aquests valors, com ja va succeir en el passat, generen molta pobresa i desequilibris socials.

És  necessària una millor distribució de la riquesa, que propiciï una economia al servei de totes les persones. A més, s’hauria de  reconsiderar el món del treball, món que exclou a gran part de la població. Aquestes transformacions tenen com objectiu evitar la injustícia, l’exclusió, la fractura social.  D’altra banda, també s’hauria de repensar el concepte d’“utilitat social”. És important que el vessant productivo-econòmic no sigui l’únic paràmetre per mesurar l’“utilitat social” de la població, ja que molta gent que no pot estar ocupada en el món laboral pot continuar sent un agent social útil i amb un sentiment de pertinença.

Com a entitat que ens adrecem a la infància i a la joventut, considerem que la societat hauria de garanitzar drets i proporcionar a totes les persones recursos morals per tal que puguin ser protagonistes de les seves vides, especialment amb els més febles: els infants. Des de la nostra identitat cristiana mantenim l’esperança en el futur. No es pot educar des de la por i des de la idea que no hi ha futur. Treballar amb joves i amb infants implica fer-los responsables del seu creixement per tal que se sentin agents del món en què volen viure, amb esperança, amor i solidaritat.

En aquest sentit, considerem important la cooperació entre les entitats i els altres agents socials, però amb una mirada a llarg termini i constant, no sotmesa als vaivens electorals. Cal establir prioritats i delegar responsablement ens els que estiguin més capacitats per fer cada feina. Per la seva intervenció directa, el tercer sector representa una mirada específica insubstituïble, dotada d’una capacitat d’espontaneïtat i flexibilitat que altres agents no tenen. Cadascú, en la seva responsabilitat individual i col·lectiva, ha de contribuir a la societat des de les seves possibilitats, perquè pot ser que les solucions que hom proporcioni siguin asimètriques, diverses, però al cap i a la fi són vàlides i efectives. És important repensar i millorar la qualitat de la democràcia, en la qual tots hem de respondre socialment del que fem, inclosos els governs, les administracions, les ONGs i les empreses. Per tant, confiem que aquesta crisi suposi la fi d’una manera de fer, que a vegades ha estat ineficient malgrat la seva bona intenció, i això suposa consensuar formes d’avaluació de les nostres intervencions, amb l’objectiu de compartir els encerts, no repetir errors, delegar millor en la societat les tasques que cadascú assumirà i rendir públicament comptes del que s’ha fet.

Antoni Millet
President del Patronat de la Fundació Pere Tarrés

4 comentaris:

 1. Si us plau em podria dir com afecta la crisi a l'educació??
  Es per un treball de recerca, gracies.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La resposta a questa pregunta és molt àmplia, i s'ha d'analitzar des de diferents vessants i punts de vista. En aquest sentit, et recomanem una conferència del pedagog Gregorio Luri sobre com educar en temps de crisi que et pot ser d'utilitat:
   http://www.youtube.com/watch?v=eXpwax3cyA8&list=UUlvHYq3mxwnjiZkvfH9X7HA&index=39&feature=plcp

   Elimina
 2. Quines conseqüències pot tenir la crisis en els infants sobretot a l'etapa tan important com és la infància?

  ResponElimina
 3. Les conseqüències són moltes i diverses i requereixen un treball interdisciplinar i la implicació de tots els agents socials.
  En el camp específic de l'educació et pot servir com a referència aquesta conferència del pedagog Gregorio Luri: http://www.youtube.com/watch?v=eXpwax3cyA8&list=UUlvHYq3mxwnjiZkvfH9X7HA&index=39&feature=plcp
  També et recomanem les conclusions de jornada que la Fundació Pere Tarrés, Càritas i Fedaia vam organitzar conjuntament i que trobaràs en aquest document: http://www.peretarres.org/mails/projectes_socials/pobresa_infantil/Jor_pobresa_infantil.pdf
  També "Educació Social. Revista d'Intervenció Socioeducativa" va publicar a finals del 2010 un monogràfic dedicat a la pobresa infantil. Aquí pots veure els articles que el conformen i descarregar-te'ls: http://www.raco.cat/index.php/EducacionSocial/issue/view/16463/showToc

  ResponElimina