dimecres, 18 de gener de 2012

Els valors de l’emprenedoria.

En els últims anys la paraula emprenedoria ha agafat força, de manera que és habitual escoltar-la en tertúlies, opinions d’experts i en els programes econòmics de molts partits com a clau indispensable per superar la situació actual: cal emprendre per crear llocs de treball. Diferents administracions públiques ofereixen línies de suport a emprenedors i inclús el govern de la Generalitat, contempla la possibilitat de crear una assignatura específica orientada a l’emprenedoria tant en l’educació secundària com en la formació professional. 

Emprendre implica compromís, esforç, capacitat de superar els obstacles, i en especial, aprendre a assumir riscos i a acceptar el fracàs com una etapa més en el procés de consecució dels propis objectius. Els valors de l’emprenedoria són valors necessaris per tal que les persones puguin fer realitat els seus projectes laborals, però també les seves fites personals i socials. 

L’emprenedoria econòmica ofereix un model amb moltes virtuts, però corre el risc que fomenti l’auge d’actituds excessivament individualistes i competitives. Molts dels models que se solen utilitzar per exemplificar l’esperit emprenedor provenen de persones dedicades a l’esport d’alt rendiment o bé de creadors de grans empreses nascudes del no res. Per tant és perillós que s’assimili l’èxit al fet de tenir alts beneficis econòmics i una gran popularitat, en comptes de la superació dels límits, tant personals com socials. 

Per als que ens ho mirem des del Tercer Sector és important que els projectes adreçats al foment de l’emprenedoria tinguin, a part d’un element de superació personal, un subjecte social i també un benefici social. És necessari que posem en valor l’opció d’engegar projectes compartits que tinguin un benefici compartit. El valors de l’emprenedoria que ens inciten a tirar endavant, a no rendir-nos i a arriscar-nos per allò en el què creiem, cobren molt de sentit a nivell individual, però també i en especial a nivell d’entitat, grup o colla i de societat. 

L’economia social, el voluntariat i l’associacionisme poden aprendre molt del món dels valors de l’emprenedoria però, a la vegada, han de poder aportar a la resta de projectes la visió altruista que els és característica.


Walter González. 
Responsable de projectes de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada