divendres, 27 de gener de 2012

En ocupació i per la cohesió social, passem a l’acció!

Aquest passat divendres dia 20 de gener, al Fòrum Social Pere Tarrés varem gaudir de la conferència del Joan Carles Gallego, secretari general de CC.OO. de Catalunya.  Va centrar bona part del seu discurs en la necessitat d’una reforma fiscal integral i també de reformes financeres com a eines alternatives per a anar superant la crisi. 

M’interessen, però, les aportacions que va fer referents a la reforma laboral i al mercat de treball. Recullo al vol cinc afirmacions seves, més o menys textuals, que em van cridar especialment l’atenció: avui ja no té sentit parlar de les causes de la crisi, volem un gran Pacte per a l’Ocupació, la reforma laboral no generarà ni ocupació ni activitat econòmica, cal un canvi de model productiu, hem d’avançar en diàleg social, en concertació tripartita entre empreses, sindicats i administracions. Així, tretes de context, pot semblar que tergiversem el seu discurs però m’interessa la globalitat que ens aporta el conjunt d’aquestes frases.

La crisi se’ns allarga més del que d’entrada podíem imaginar i és més profunda, molt més profunda, a nivell d’ocupació que les anteriors. Superar el 20 % d’atur ens exigeix canvis i millores a diferents nivells. Reformes estructurals, d’acord, però no n’hi haurà prou. Hem d’afavorir i facilitar canvis de mentalitat, hem d’aprofundir elements dinamitzadors com la innovació i la utilització de les noves tecnologies, hem de millorar en productivitat fruit d’augmentar les capacitats organitzatives i aconseguir més eficiència i eficàcia, hem de... 

A les alçades de pel·lícula que estem, crec que hem de deixar de parlar dels perquès i passar a l’acció. El camí del diàleg social i la recerca de canvis estructurals no es pot abandonar però es fa necessari un treball més des del dia a dia, des d’accions concretes desenvolupades en barris o pobles en concret, més des de l’arremangar-se i construir alternatives properes a les persones i al territori. Nous models, formes i estils diferents, fórmules alternatives a les habituals...en podem trobar moltes si ens hi posem i som creatius. Cal però passar del lament a la positivitat i afavorir engrescament tot bastint projectes nous. 

I en tot això crec que el Tercer Sector Social hi tenim molt a dir i molt a fer. Tenim coneixement de la realitat i dels problemes, proximitat a les persones i a les situacions, treballem en xarxa, hem cregut des de sempre en el nostre rol pel canvi i de transformació social i, deixeu-m’ho dir, fins i tot encara avui tenim capacitat de generar llocs de treball. Si acceptem la connexió entre cohesió social i ocupació, se’ns dubte les entitats i el conjunt del teixit associatiu cal que desenvolupem un rol clau en la prevenció i la lluita contra els factors d'exclusió social i en posar les eines necessàries en favor d'una societat més cohesionada i més justa, cosa que en bona part passa per ajudar al creixement econòmic i d’ocupació. 

Pere Joan Giralt
Director de Recursos Humans de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada