dijous, 12 de gener de 2012

La identificació i el compromís dels equips en les entitats

Segons asseguren diferents informes, el 46% dels treballadors no està compromès amb la seva feina, és a dir, no estan disposats a donar el millor d’ells mateixos per l’organització. Aquesta xifra tan alta de falta d’implicació  és preocupant en el món empresarial. Tanmateix, teòricament aquesta situació no s’hauria de reproduir en l’àmbit de les ONG, ONL i entitats socials. De fet,  la passió pel projecte hauria d’estar en l’ADN del seus col·laboradors/es que són qui el fan possible. Per tant, la identificació, el compromís, la implicació i el sentit de pertinença de l’equip que conforma una entitat són claus per la seva existència. Ara bé, sovint aquests aspectes s’han de poder fomentar, estimular i visibilitzar.
I quan més dimensió té una entitat, més complicada és aquesta tasca. En el nostre cas, la Fundació Pere Tarrés compta amb més de 2.000 treballadors i treballadores i uns 3.000 voluntaris. A més del volum, aquest equip de persones està dispers geogràficament pel territori (bàsicament per Catalunya, però també a Madrid), i treballa en diferents centres i ubicacions (com escoles, centres cívics, centres d’esplai, etc.). A més , que gran part d’ells realitzen feina d’intervenció atenent infants, gent gran, joves i, per tant, no passen el seu temps davant d’un ordinador, fet que limita els canals de comunicació interna. Però la comunitat de la Fundació Pere Tarrés no la formen només els treballadors/es i els voluntaris/àries, sinó que també en formen part els més de 230.000 beneficiàries de la seva acció que participen en els seus serveis i activitats.
Lògicament en aquest gran nombre de persones hi ha un diversitat d’edats, condicions, sexe, creences, ideologies, cultures, però alguns elements que són comuns a tots. Es tracta d’una comunitat de gent amb uns valors i un compromís per contribuir a millorar la vida de les persones, de les entitats i, en darrer terme, de la societat. I aquesta és la força que mou a l’entitat. I precisament en aquesta força s’ha centrat la campanya “Som Pere Tarrés”.
Una campanya interna i externa
La campanya “Som Pere Tarrés” s’ha desenvolupat a llarg del 2011 en una dimensió més interna, que encara contínua, però durant el 2012 amplia el seu abast per convertir-se en una campanya institucional, perquè és la carta de presentació de l’entitat. I és que considerem que els valor afegit de les nostres activitats i serveis resideix precisament en la forma de treballar i en els valors de la institució i de l’equip de persones que la integren.
La campanya interna ha consistit en un seguit d’iniciatives i actes per engrescar i implicar l’equip i integrar també les seves famílies. Així al mes d’abril, unes 700 persones de l’entorn de la Fundació Pere Tarrés van visitar la  Sagrada Família. A l’estiu, més de 40 treballadors i treballadores de la institució van participar en un concurs de fotografies on reflectien com havien passat l’estiu i en què el jurat estava format per als seus propis companys. També mitjançant un concurs es va decidir la imatge de la nadala institucional de la Fundació Pere Tarrés. En aquest cas, es volia fer partícips els infants dels treballadors/es amb un concurs de dibuix on cada nen i nena reflectís el seu Nadal. A més, a tots els infants se’ls va fer arribar un pòster amb tots els dibuixos participants per decorar la seva habitació. De fet, tots els dibuixos participants  han servit per elaborar la decoració nadalenca institucional d’enguany.


A més d’aquestes iniciatives, també s’han organitzat trobades per aprofundir en els valors que ens uneixen a tots plegats, com ara una reunió general de tot el personal d’estructura a l’octubre a la casa de colònies de la Conreria, un cap de setmana a la muntanya per a equip de formació de lleure i acció social. El colofó van ser les trobades de Nadal. Unes 700 persones es van aplegar al sopar de Nadal de la Fundació a Barcelona, que a més van treballar en equips per participar en un concurs de centres de taula. A  i a més es van fer trobades, berenars i dinars per als equips de Manresa, Tarragona i Tortosa.
En tots aquests moments es van projectar el vídeo que recull tot l’esperit de “Som Pere Tarrés” i on treballadors, voluntaris i usuaris de l’entitat expliquen per què estan a la Fundació Pere Tarrés, que els ha motivat a participar en aquest projecte i quina és la repercussió de la seva tasca en els usuaris i en la societat. A través d’aquests testimonis es destil·la clarament quins són els valors, els compromisos i l’esperit de l’entitat.
És això el que ens identifica i ens uneix. Per això tots som Pere Tarrés.


Isabel Vergara 
Cap de premsa i comunicació institucional de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada