dimarts, 16 d’octubre de 2012

La prevenció de la violència de gènere des de l’escolaEns trobem actualment en un món que s’enfronta a unes necessitats educatives exigents, degut a que els nostres joves es troben sotmesos a diferents tipus de pressions que poden condicionar la seva percepció de la realitat. Ens calen moltes habilitats, eines i recursos educatius per poder donar suport a l’esperit crític del nostre alumnat i ajudar a que evolucioni cap a fites més crítiques i auto-reflexives.

Després de molts anys d’investigació, sabem que contra la violència entre iguals i entre parelles és necessari lluitar-hi des de la intervenció directa un cop el problema ja hi és present. Però també cal prevenir i sensibilitzar la societat des dels inicis, creant un clima de convivència, respecte i igualtat que dificulti que s’instaurin els episodis de violència.

Un exemple d’aquesta tasca preventiva la porta a terme des de fa anys el programa “Violència-Tolerància 0” de l’Obra Social de La Caixa amb diferents iniciatives. Una d’aquestes accions que s’ha realitzat amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Pere Tarrés està basat precisament en la formació del professorat de secundària.

Aquest projecte formatiu està basat en la importància de prevenir la violència des de les aules, partint del vincle habitual entre el professorat amb el seu alumnat. La formació aconsegueix que els docents  desenvolupin eines de gestió i de treball a l’aula que fomentin la pròpia reflexió dels joves en aspectes com el respecte de les desigualtats per raó de gènere, l’establiment de les relacions de parella sanes o la identificació de mites erronis de l’amor romàntic. L’objectiu és poder prevenir situacions de violència a la parella i, alhora, dotar-los d’eines que facin la convivència a l’aula més positiva, sense matisos ni episodis de violència entre iguals per raó de gènere.

Els resultats d’aquest projecte es presenten demà 17 d’octubre a les 17 hores, a la Sala d'Actes del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (Via Augusta, 202. Barcelona).

Elena Garrido 
És formadora de la Fundació Pere Tarrés participant en el projecte.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada