dijous, 22 de novembre de 2012

La transparència i la rendició de comptesLes entitats socials tenen com a obligació rendir comptes per explicar com estan donant resposta a la seva missió i quin és l’impacte de la seva acció.
Rendir comptes implica tenir un estat de comptes i un balanç auditat, i que aquests siguin mínimament comprensibles. En aquest punt és on les entitats que reben diners de la captació de fons han de concretar a on s’han destinat els recursos aconseguits. Però rendir comptes té altres implicacions, com ara explicar com es dóna resposta a aspectes ètics, de sostenibilitat mediambiental, així com els criteris que s’hagi marcat o autoimposat l’organització com seria el cas de fer denúncia social o de quina forma s’efectua una inversió.
Totes aquestes explicacions s’han de realitzar a través dels mitjans adients com ara la memòria, la pàgina web, els mitjans de comunicació, traspassar-ho a les organitzacions de segon grau.
 Però quins són els aspectes que ha de tenir en compte una ONL a l’hora de rendir comptes i ser transparent?

  • La legislació vigent.
  • Els costums i les tradicions del lloc i de l’entorn.
  • Les sensibilitats de l’entorn i dels membres de la pròpia ONL.
  • Les bases pràctiques de funcionament com per exemple renovació dels òrgans de govern, auditoria econòmica, comitè d’empresa, criteris de selecció de personal, de proveïdors, criteris ètics redactats i verificat el seu compliment. 

 Ara bé, la transparència i la rendició de comptes també es troben amb uns límits que hem de preveure.

  •  Dret individual a la discreció, a la reputació personal.
  • No fer mal a la missió desvelant per exemple febleses o estratègies que podrien posar en risc la pròpia organització.
  • L’esforç en l’elaboració i difusió de la informació ha de ser proporcional a les possibilitats de la ONL. El potencial principal s’ha d’orientar a la missió.
  • Pensar en el mal ús que se’n pugui derivar per algun col·lectiu que pugui utilitzar la informació que puguem donar, de la capacitat de fer mal a la reputació de la ONL i/o dels seus professionals i obrar en conseqüència. Dosificar sense pors però amb criteri la informació que es pugui donar. 
  • Sentit comú a l’hora de rendir comptes i ser transparents, tot recordant que ha de ser un suport al treball vers la missió. 
Josep Oriol Pujol
És director general de la Fundació Pere Tarrés 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada