dimarts, 26 de febrer de 2013

Els certificats de professionalitat, una oportunitat de futur laboral
El mercat de treball ha experimentat un gran canvi d’ençà que hem començat aquest nou segle. Alguns canvis vénen motivats per factors externs com són l’increment de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació que ha comportat un nou grup de professionals que treballen sense separar l’esfera personal i la professional i d’altres intrínsecs com la pròpia transformació del teixit productiu.

Els diaris, quan ens mostren mes a mes les xifres de l’atur, destaquen dos col·lectius que pateixen amb especial rellevància la manca de formació per aconseguir un lloc de treball: els joves i les persones més grans de quaranta cinc anys. Quan a les dificultats de l’entorn econòmic s’afegeixen carències  pròpies com mínimes competències socio-personals, escàs coneixement de les possibilitats professionals i a vegades entorns familiars i comunitaris desfavorables, la situació es fa més greu i és necessari un recolzament específic.
Aquest recolzament és el que ara estan oferint les entitats socials que han renovat  les seves metodologies de treball per innovar en els processos d’orientació, formació i inserció laboral.

La Fundació Pere Tarrés en el marc de les recomanacions de la Unió Europea sobre el treball amb aquests col·lectius especialment vulnerables, fa una forta aposta per la formació en certificats de professionalitat de la família de serveis a la comunitat i a la persona. Els certificats de professionalitat impulsats fins ara pel Servicio Público de Empleo Estatal i a Catalunya, pel Servei d’Ocupació de Catalunya(SOC) volen acostar mitjançant una formació teòrica i pràctica a les persones que cerquen feina a un lloc de treball reconegut pel mercat, “una ocupació”. Els certificats de professionalitat facilitaran a l’alumne mobilitat laboral dintre d’Espanya i d’Europa.


Segons una enquesta realitzada pel Departament de Benestar i Família i l’Institut d’Estadística de Catalunya i publicada en el mes de desembre de 2012 els serveis socials són un sector econòmic rellevant en el conjunt de l'economia catalana amb incidència directa en l'àmbit de l'ocupació.  Si recollim  les dades del SOC, els serveis sanitaris i socials han estat el sector que més ocupació ha generat a Catalunya en el període 2008-2011 amb 9.850 treballadors.

La Fundació Pere Tarrés recollint l’experiència de 30 anys de l’Escola de Treball Familiar i 50 anys format educadors en el lleure fa un nou pas endavant amb aquestes noves titulacions, oferint una amplia oferta de cursos , que es poden realitzar en diferents modalitats.
A banda del continguts propis de cada certificat volem destacar especialment que els alumnes podran realitzar programes de forma presencial però també en format semipresencial, tal com ara recullen els continguts de cada certificat. És bàsic que els professionals integrin les competències digitals entre les altres que aniran adquirint com són l´automotivació,  la polivalència o la flexibilitat. Competències necessàries en aquest moment per ocupar qualsevol lloc de treball.

Des de fa molt anys es parla del concepte “formació al llarg de la vida” i dintre d’ aquest marc hem d’ entendre que els certificats de professionalitat poden ser una via de re-colocació de persones en el mercat de treball, al poder aprendre una “nova ocupació” i una via de reconeixement de l’ experiència professional i formativa mitjançant els processos d’acreditació, com està succeint en aquest moment entre els i les professionals dels serveis d’ajuda domiciliaria o d’institucions socials.

Cal però que les autoritats competents facin igualment una aposta per aquesta via de formació, desplegant un seguit d’ accions que acostin aquesta formació a les persones aturades d’una banda, i  alhora a les empreses i entitats socials que han de conèixer i valorar aquestes noves titulacions en els processos de selecció que obrin


Annabel Marín
Directora de Formació de la Fundació Pere Tarrés.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada