dijous, 28 de febrer de 2013

Gestionant persones al tercer sector...El passat 20 de febrer de 2013 vàrem celebrar la jornada Tendències de la gestió de persones al tercer sector que havíem convocat des de la Fundació Pere Tarrés i que va aplegar noranta responsables i tècnics de l’àmbit dels recursos humans de les entitats del Tercer Sector.

Fa uns dos anys, en una primera jornada, vàrem abordar la connexió entre Gestió de Persones i Tercer Sector i llavors l’enfoc fou de conèixer la realitat i albirar quines eren les perspectives. En aquesta segona jornada s’ha volgut fer un pas més i analitzar experiències concretes, conèixer processos innovadors i d’emprenedoria, destacar les fortaleses i els reptes que tenim avui i buscar elements d’oportunitat.

En el plenari van intervenir en Franc Ponti, professor d’EADA, parlant de com enfocar la innovació a les nostres entitats i la Francesca Sola – “La Paca”, responsable de Comunicació i Relacions Públiques de la Companyia Comediants amb qui vàrem conversar sobre el Talent al segle XXI.

En les quatre taules d’experiències vàrem tenir l’oportunitat d’escoltar realitats molt diverses en camps com les relacions laborals, la gestió del talent, l’emprenedoria i la ocupabilitat i les xarxes socials. De forma inductiva, partint de les experiències es van explorar tendències, necessitats i oportunitats.

En un moment com l’actual, ple d’incerteses, des dels Recursos Humans tenim molt a dir i molt a fer per a que les entitats del Tercer Sector siguin sostenibles i puguin desenvolupar adequadament la seva missió. Necessitem maximitzar els recursos i no ens ha de sonar malament el fet de dir que hem d’augmentar la nostra productivitat, eficàcia i eficiència, guanyar concursos, ampliar serveis, créixer territorialment, etc. I això només ho podrem fer si tenim uns equips humans enfortits, motivats, identificats, amb possibilitats per desenvolupar-los.

Com ens va dir en Franc Ponti, també necessitem organitzacions ràpides, divertides i que desafiïn els convencionalismes. Necessitem equips interdisciplinaris que pensin contínuament, analitzin tendències i generin projectes ràpids d’innovació. Hem de saber crear models organitzatius capaços de mobilitzar la passió i el talent de les persones.

Els recursos humans a tots els nivells, però encara més al Tercer Sector, hem d’evolucionar per anar esdevenint socis estratègics de les direccions de les entitats, hem d’anar complementant les tasques més administratives i de gestió amb polítiques i accions que entronquin més i millor amb les necessitats de les entitats i ajudin a la consecució dels seus objectius i estratègies.
 

Més enllà del coneixement d’experiències concretes, la jornada ens va servir per obrir reflexió, per fer-nos preguntes, per animar-nos a explorar nous camins i possibilitats. Per traspassar una mica més del tastet que vàrem fer, recollim tot seguit 13 frases o afirmacions, per allò del 2013, que es van dir a la jornada i que permeten reflexió molt aplicable a les nostres entitats.
 • Innovar és construir escenaris de futur.
 • La gestió del canvi ha de ser una gestió de l’oportunitat.
 • Les competències són el punt d’unió entre les estratègies i les persones.
 • Centrem-nos en allò que aporta valor.
 • Cal invertir temps en generar canals eficients de comunicació.
 • S’ha d’aprofitar l’efecte multiplicador de les xarxes socials.
 • Hem de substituir la competència cega per la col·laboració intel·ligent.
 • Explica, motiva, delega... apassiona!
 • Les capacitats de la persona es desenvolupen a partir de les seves necessitats.
 • No tothom és capaç de demanar ajuda.
 • Valem pel doble de coses de les que fem.
 • La societat avui valora els grans especialistes però també és interessant el coneixement global i la polivalència.
 • És veritat que hi ha genis però, per mi, avui el talent ha d’estar lligat a la intel·ligència emocional i al ser bona persona. El talent, avui, ja no pot estar per sobre de les persones.
I acabo amb una frase que va dir un dels ponents, un director de recursos humans, que va comentar que “el primer objectiu del nostre pla estratègic és que els nostres treballadors i treballadores siguin feliços”. Segurament no podem afirmar que l’objecte principal d’una entitat o empresa siguin els seus col·laboradors/es, hem d’atendre tots els stakeholders, però si aconseguim que aquests encaixin en l’organització, s’hi trobin bé i es facin seva la missió i estratègia, el seu compromís augmentarà i més fàcilment aconseguirem tot allò que ens plantegem.


Pere Joan Giralt
Director de Recursos Humans de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada