dimarts, 5 de febrer de 2013

“Qui és prou valent per dedicar-se a ensenyar ha de sentir el suficient compromís per seguir aprenent”Partint d’aquest principi, l’equip educatiu i les famílies de la Llard’Infants Municipal El Miracle de Tarragona hem reflexionat i unit esforços per iniciar un projecte pensat per oferir, potenciar i garantir el màxim de propostes i oportunitats educatives possibles a l’espai exterior del centre, el pati. En aquest procés hem comptat amb el suport de l'equip psicopedagògic municipal i l'Institut Municipal d’Educació de Tarragona.

 Els nostres principals objectius han estat:

  • Aconseguir un millor aprofitament i optimització de l'espai exterior pel que fa a materials i la seva distribució i organització al pati.
  • Oferir als infants més possibilitats, experiències de joc i aprenentatge al pati, tals com l’observació directe del procés de creixement de les plantes, fomentar les actituds de respecte envers el medi ambient, tenir cura i assumir la responsabilitat de cuidar les plantes, experimentar amb materials reciclats, etc.
  •  Afavorir la participació activa dels infants a les activitats de grup.
  • Aconseguir que l'equip educatiu i les famílies compartim i ens identifiquem amb una visió o mirada conjunta en relació al pati.
Per donar forma a totes aquestes idees hem necessitat, però, la implicació i participació de les famílies i per això els hi hem exposat el projecte a partir de reunions i trobades informals per posar en comú tots els coneixements, experiències, inquietuds, etc. i començar a treballar junts per aconseguir des d’un principi que sigui una cosa de tots/es.


El resultat final ha estat un pati que a dia d’avui és un espai de tots/es i per tots/es, ple de llum i color.


Actualment els infants de la nostra escola gaudeixen d'un espai ple de possibilitats i les famílies han viscut en primera persona tot el procés participant directa o indirectament i això també ha creat uns vincles d'estima cap a l'escola.


Com a escola hem fugit d’un espai programat per passar a un espai imprevisible i ric en possibilitats i oportunitats educatives, un veritable taller d’intel·ligències per que tenim absoluta confiança en les possibilitats dels infants.

Les perspectives de futur són seguir amb aquest projecte per que malgrat ha tingut una data d'inici no volem que tingui en cap cas una data de finalització. A partir d'ara el nostre jardí seguirà creixent com ho hem estat fent tots nosaltres al voltant d'aquesta experiència.


Aquest projecte ens ha servit per obtenir el 1er Premi en la categoria del primer cicle d’Educació Infantil de 0 a 3 anys reconeixent la nostra tasca com una experiència que millora la qualitat en el procés d’educació de la 1era Edició dels Premis IMET d’Educació “Josep Vives Ciurana” de la ciutat de Tarragona.Rosanna Martí Cañellas

Ex-directora de la Llar d’Infants Municipal El Miracle de Tarragona, actualment directora de la Llar d’Infants Municipal César August de Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada