dimecres, 20 de març de 2013

El sentit de la professió

Avui estem de celebració per una professió nascuda per lluitar per la justícia social, nascuda per afrontar els reptes en pro d’una societat més humanitzada i equitativa: una professió dinàmica que interacciona amb el medi advers i que amb una llarga experiència acumulada és motor de canvi i millora de la vida humana en societat. El compromís del Treball Social amb aquests valors és l’essència de la nostra professió, allò que li dóna sentit. Un sentit ple de sensibilitat cap a aquelles persones que viuen processos difícils i per la millora de la col·lectivitat.

Treballem amb persones des del que senten les persones, atenem i acompanyem des de l’expertesa a través d’una relació empàtica interaccionant amb les emocions; ajudem a trobar camins creatius i innovadors, útils per encarar el dur present i alhora fer possible un futur millor.

Hi ha diverses mirades del Treball Social, una d’elles és la que aposta per una professió viva, atenta a la situació sociopolítica del moment. I sempre vindicativa de valors i drets humans. Una professió que té en compte la seva història però que es reinventa i té el coratge suficient per estar al costat dels més febles. Una professió que és el punt de suport que molts esperen i necessiten per canviar la seva vida i ajudar a canviar l'entorn.

Treballar per la igualtat d’oportunitats suposa creure que un altre món és possible (cal recordar que la utopia és una forma d’avançar), suposa ser proactius des de  l’oferiment d’un bon tracte sent sensibles a les diferències i comprendre els sentiments de les persones per respondre-hi adequadament. Des de la meva mirada, el bon tracte incorpora sempre el compromís amb el que fem; incorpora totes les capacitats que una bona formació ajuda a adquirir.

Aquest curs acadèmic hem celebrat els 80 anys d’experiència en la formació de treballadores/rs socials. És un goig haver participat en la preparació de molts  professionals del Treball Social, haver participat en potenciar el sentit de la nostra professió i seguir fent-ho.

Carme Fernández Ges
Directora del Grau en Treball Social de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada