dimarts, 26 de març de 2013

Mirant el barri amb altres ulls. Projecte d’alfabetització digital intergeneracional.Mirant el barri amb altres ulls” és una proposta educativa i de sensibilització que es desenvolupa des de l’àmbit d’Acció Digital de la Fundació Pere Tarrés. Gent gran i gent jove dels barris de Can Vidalet (Esplugues de Llobregat), Secà de Sant Pere (Lleida), la Llàntia i Cerdanyola (Mataró) treballen en un projecte comú relacionat amb la fotografia digital i el seu barri. 


La iniciativa es basa en la metodologia d’Aprenentatge-Servei, que combina processos d’aprenentatge basats en les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i el servei a la comunitat centrat en el foment de l’envelliment actiu i la superació de la soledat de la gent gran.   


L’essència i el sentit d’aquest projecte són les persones que hi participen. Les TIC són l’eix transversal que desperta la curiositat de la gent gran i la gent jove, que comparteixen un mateix espai. Però alhora se’n deriven altres beneficis per a la nostra societat. 


Projectes intergeneracionals com aquest fomenten el diàleg, la solidaritat i la cohesió social. S’aconsegueix trencar amb estereotips de les dues generacions i afavorir les relacions interpersonals basades en el respecte. Cada vegada que preguntem als joves què opinen de la gent gran del taller hi ha qui ens contesta: “em pensava que els avis eren uns avorrits, però ara veig que no”. 


Conviden a la complicitat, a més de recuperar la història de vida com a patrimoni cultural. Els joves immigrants actuals i la gent gran immigrant de la primera generació tenen molts punts en comú. El jove es veu emmirallat i se sent identificat quan descobreix que la persona gran va haver de passar pel mateix període d’adaptació que està passant ell. La persona gran, alhora, entén al jove i l’acompanya en el seu procés d’adaptació.

Es comparteixen talents i recursos i s’evita l’exclusió social i la soledat. A més, de contribuir a l’autosuperació i al desenvolupament de les habilitats de lectura i escriptura. Com el cas del Juan (68 anys). Ell ha començat a escriure aquest any, va a l’escola d’adults perquè de petit no va poder aprendre a llegir ni escriure. Fa tres anys que participa en els nostres projectes d’alfabetització digital intergeneracional. Ara fa una setmana, com a iniciativa pròpia i per primera vegada, ens va enviar un document de text adjunt al seu correu amb els apunts sobre fotografia digital del taller.   


El projecte “Mirant el barri” també ajuda a la persona a conèixer-se a sí mateixa i en relació amb els altres dins un mateix context. A l’autorealització col·lectiva i personal. Testimonis com el d’una jove participant de 15 anys en són una mostra: “tothom em tracta com una nena petita, diuen que no tinc remei, que des del 3 anys sóc així i no canviaré. Però aquí és diferent, també puc dir la meva i m’escolten tant els de la meva edat com els avis”. O el de la Concha que als seus 72 anys se sent orgullosa de poder aprendre a fer servir la seva càmera digital i poder captar en una foto la bellesa de la natura. 


En definitiva, es posen en joc tant valors com molts altres elements d’aprenentatge, emocionals i actitudinals. Quan es dóna protagonisme al col·lectiu i aquest se sent part important del procés, és quan s’aconsegueix un enriquiment mutu entre les dues generacions. 

“Mirant el barri amb altres ulls” és una iniciativa de la Fundació Pere Tarrés que compta amb una subvenció del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat. 
 
Us convidem a entrar al bloc per consultar els treballs fotogràfics que s’han fet en els diferents tallers: http://mirantelbarri.peretarres.org/

Anna Blazquez Abella
Cap de l'Àmbit d'Acció Digital de la Fundació Pere Tarrés 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada