dijous, 14 de març de 2013

Presentació Avaluació de programes de reforç escolar en els Centres d’Atenció Diària

 En un context força complex per moltes entitats de base, cal posar en rellevància a la societat aquelles accions que tenen un valor afegit en el centres d'atenció diària federats al Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC). Aquest valor afegir és el compromís diari de molts professionals i voluntaris per generar estructures de suport familiar, de qualitat de vida i d'educació com escola de ciutadania i com agents educatius en plena aliança i coordinació amb les escoles i instituts dels barris i ciutats.

El futur incert reclama poder donar valor a les accions que representen una millora directa en la qualitat de vida dels infants i els adolescents en termes com la igualtat d'oportunitats. Segons un estudi elaborat per la Fundació Jaume Bofill al 2009, manifesta que la vulnerabilitat educativa és una conseqüència immediata de l’exclusió social prèvia, i no pas al revés.

El que pretén aquest estudi, és en fer la "foto" de la realitat plena, rica i diversa dels Centres d'Atenció diària federats  al MCECC de la Fundació Pere Tarrés on molts dels infants que participen presenten dificultats en el seu procés d’aprenentatge i, com molts dels programes de reforç escolar dissenyats pels centres intenten compensar aquestes carències, afavorint  la millora en el seu rendiment escolar.


És per tant finalitat d’aquest estudi, valorar els resultats obtinguts i el nivell d’impacte d’aquests programes en el procés socioeducatiu dels infants i adolescents que hi participen, per tal d’oferir propostes de millora  a tres nivells:

1) Dissenyar Programes Innovadors de suport escolar.
2) Dissenyar un pla formatiu especialitzat pels professionals dels centres d’atenció diària i centres escolars.
3) Generar coneixement i recursos formatius adreçats a les famílies dels centres d'atenció diària.

Per tal de posar en marxa aquest projecte comptem amb un grup motor encarregat de la direcció del projecte format per Txus Morata, Eva Palasi, Sergi Asensio, Maria Valencia, Marta Rams, Mari Mateos i Felipe Campos. Aquest equip conjuntament amb els diferents experts que compta la Fundació Pere Tarrés treballaran per aconseguir un estudi amb una mostra ambiciosa i representativa per tal de generar uns resultats que no quedin merament en un document, volem generar coneixement, impacte en la societat de la tasca desenvolupada i reconeixement per part del les Administracions Públiques i entitats privades sobre els beneficis que generen els programes de reforç escolar en els Centres d'Atenció diària federats al MCECC de la FPT.

Tal i com explicàvem en aquest avaluació, volem treballar amb una mostra representativa de la realitat, per això parlem de:


•    12-15 Centres Diaris/Centres Oberts MCECC.
•    112 Educadors Centres Diaris/Centres Oberts MCECC.
•    32 Infants i adolescents.
•    4 famílies dels Centres Diaris/Centres Oberts MCEC.
•    4 Mestres i professors de les escoles i instituts.
•    4 Professionals dels serveis socials de primària.
•    4 Professionals EAP.


El propi desenvolupament i desplegament d'aquest estudi es basarà en una metodologia d'investigació avaluativa. Aquesta metodologia requereix de la implicació de tots els agents (equip, centres,..) en les diferents fases de l’avaluació.

El que volem amb aquest plantejament és que l’estudi no sigui redactat en un despatx amb una comissió d'experts, pretenem que els centres a través dels seus professionals,  educadors/es i monitors/es, siguin part activa en el procés de construcció instruments, la pasació dels mateixos i la validació dels resultats, tot això es farà una formació específica amb aquelles persones que hagin de dur a terme la pasació.

En aquesta primera reunió, que va tenir un èxit en termes de participació i assistència, comencem a treballar, amb molt bona sintonia amb els centres que van participar en la presentació de l'estudi a l'Alberg de la Fundació Pere Tarrés, amb preguntes, qüestions però sobretot amb il•lusió i ganes de poder plasmar en un document el treball de realitat que cada tarda arreu del territori treballem en matèria de reforç escolar als Centres d'Atenció diària.Felipe Campos i Rubio
És Director General de l'Associació Educativa Itaca i Administrador del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada