divendres, 26 d’abril de 2013

FutbolNet, una experiència d’integració a través de l’esport


Educar es pot fer de moltes maneres. Dependrà del que vulguem aconseguir optarem per una o per una altra. Quan anem a l’escola parlem d’educació formal, aquella educació reglada i sistematitzada on educador i educand són conscients del fet educatiu. Però existeix un altre tipus d’educació que és la no formal. En aquesta metodologia l’educador té una intenció educativa, però en canvi l’educand no és conscient d’aquest fet. I és aquí on hi tenim molt a guanyar.

El passat mes de novembre vam rebre una trucada a la Fundació Pere Tarrés. L’interlocutor ens demanava la col·laboració per participar en un programa d’integració social del joves a través de l’esport. El programa que hauríem d’implementar es basava en la metodologia FutbolNet, un complet manual elaborat per la Fundació del Futbol Club Barcelona on s’articula tota una dinàmica de funcionament a través dels valors esportius.

El primer que calia que féssim era veure com s’estava implementant FutbolNet fins al moment. És per això que vam emprendre un viatge cap als Balcans on ens vam adonar de com s’havia aconseguit cohesionar un territori post-bèlic a través de l’esport. Serbis, croats, bosnis, kosovars i macedonis, treballaven plegats per la integració social dels més joves i els nodrien d’eines per enfrontar-se al seu dia a dia.

Va ser llavors quan va arribar el nostre torn. Calia formar als nous entrenadors “teamers” de FutbolNet. Ara bé, la nostra formació la faríem a Oman i Qatar! Va ser una experiència molt enriquidora i els més de 150 participants van gaudir-la i van entendre que el futbol és una eina social de gran potencial i amb una gran capacitat d’impacte. La seva globalitat i popularitat el fan ser conegut arreu i faciliten la interacció al voltant del joc. Els nostres seminaris van consistir en aprendre com utilitzar aquesta força motriu en la seva tasca social. També van servir per veure com mitjançant el futbol poden ajudar al desenvolupament dels joves dels seus països. Utilitzant els exemples que l’esport ens dóna, construïm un ambient positiu i enriquidor i així es pot fer aprendre mentre es juga a futbol.


Ara hem començat ja a preparar la nova formació per a “teamers” de FutbolNet, però en aquesta ocasió el curs es durà a terme a Barcelona amb participants de Senegal, Lesotho, Costa d’Ivori i Zimbabwe. Ells després tornaran al seu país i implementaran la metodologia apresa per seguir lluitant contra l’exclusió social.


Oriol Toro
Coordinador del projecte FutbolNet
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada