divendres, 23 d’agost de 2013

Estada de recerca a la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD)

Aquest curs he pogut completar una estada de tres mesos a la Universitat de Perpinyà, acollit pel Departament d’Història de l’art. La UPVD és una de les deu primeres universitats de França i té un especial renom en l’àmbit del Dret internacional. És la primera vegada que un professor de la nostra Facultat pot fer una experiència com aquesta, i la veritat és que és que ha valgut molt la pena poder fer l’esforç organitzatiu que hem fet (tant la Facultat com jo mateix) per poder dur-ho a terme. 


Les estades de recerca d’un mínim de tres mesos de durada són una de les activitats que compten favorablement a l’hora de les acreditacions professionals. Més enllà d’aquesta circumstància burocràtica, l’experiència de passar tres mesos en una universitat d’un altre país proporciona molts elements que enriqueixen l’experiència professional com a docent i com a investigador. Conèixer el funcionament d’una altra universitat sempre dóna elements que t’ajuden a tenir una mirada més fresca i valorar millor la feina que estem fent a la nostra. Veure la realitat docent i investigadora d’un altre país aporta idees per a la millora personal.

Personalment he estat treballant sobre el paper el simbolisme religiós en l’espai públic, que és un dels elements que formen part  de la meva recerca doctoral.  Perpinyà, tot i ser molt a la vora geogràficament, i en alguns aspectes també culturalment, és una de les ciutats de França on el diàleg interreligiós té un paper molt rellevant. Aquests tres mesos he tingut ocasió d’entrevistar-me amb moltes persones relacionades amb la vida política, cultural, religiosa i popular de la ciutat que m’han donat eines per comprendre la manera com es viu a França la presència dels símbols religiosos a l’espai comú, tenint en compte que aquest país té des de 1905 una llei de laïcitat que marca una clara separació entre l’esfera religiosa i l’esfera pública.


Durant la meva estada, a més d’entrevistes i visites, he pogut compartir la meva recerca en un seminari de doctorands i he pogut assistir a un congrés de doctorands, així com a nombroses classes i conferències. 

Ben segur que aquesta experiència podrà servir per posar les bases de futures estades de recerca d’altres companys i companyes. 

Enric Benavent
Professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada