divendres, 6 de setembre de 2013

El temps de lleure: una oportunitat per créixer

La Fundació Pere Tarrés contínuament aposta per donar un valor afegit a les seves activitats de lleure, és per aquest motiu que l’equip de coordinació de l’àmbit escoles es va posar a treballar amb l’objectiu de millorar les estones de lleure dels menjadors escolars.

Des de l’àmbit d’escoles de la Fundació Pere Tarrés s’ofereixen serveis educatius a les escoles sobre els menjadors escolars, les extraescolars i els casals d’estiu. L’equip de coordinació pedagògica és l’encarregat de desenvolupar el projecte educatiu i l’equip d’intervenció de portar-lo a terme. Aquest últim està integrat en la majoria dels casos per un director/a del lleure i per diferents monitors i monitores que varien en funció del nombre d’alumnes inscrits.

Una de les darreres activitats lúdico-educatives que es van proposar, van ser els baguls pedagògics, més concretament el “bagul de circ” i el “bagul de música tradicional”. Es tracta de dues activitats itinerants que es van desplaçant intentant estar present a totes les escoles que col·laboren amb la Fundació Pere Tarrés on es duu a terme el servei de menjador escolar.

Els tallers... Un munt d'oportunitats!

Referent al “Bagul de circ”, cal dir que està format per un tallerista, especialista en el món del circ, que desenvolupa l’activitat i un bagul ple de material de circ per a un grup d’uns 30 alumnes aproximadament d’infantil, primària i ESO. L’activitat cal adaptar-la en funció del grup d’edat al qual vagi adreçat. Aquesta es desenvolupa en grups reduïts, sovint per classes, i té un objectiu clar: gaudir d’una estona de pati de menjador diferent.

El circ ha estat des de sempre una forma clàssica de diversió, és una activitat que genera en les persones capacitats físiques, destreses i habilitats, però també desenvolupa capacitats humanes i artístiques. Està lligat a allò sensorial, a la creativitat i estretament relacionat a altres àrees artístiques com són la música, la dansa, la plàstica i el teatre.

El principal objectiu d'aquest taller és el d'apropar al assistents al món del circ a través dels malabars i els equilibris. Uns altres objectius rellevants d’aquesta activitat son fomentar l’esforç personal, adquirir un esquema corporal i d’higiene postural, potenciar la capacitat de concentració i atenció i generar participació activa dels infants i joves en les activitats.

En participar d'un taller de circ, nens i joves es troben en un entorn de llibertat que els permet desenvolupar-se i expressar-se.

Del que es tracta és de poder donar l'oportunitat als nens de provar qualsevol malabar amb els quals expliquem, alhora que se li ensenyen els coneixements bàsics per començar a saber manejar-ho. No es busca que el nen aprengui a manejar-ho perfectament en el taller, sinó que es familiaritzi amb algun dels objectes possibles i pugui d'ara endavant seguir desenvolupant el seu aprenentatge per compte propi.

La presència del taller de circ a l’escola és pot complementar amb més activitats ja sigui mitjançant activitats a les aules amb els professors o d’altres activitats que puguin dur a terme altres monitors de menjadors.

Els objectius d’aquesta activitat són:
 • Potenciar la psicomotricitat.
 • Desenvolupar la creativitat.
 • Treballar la cooperació.
 • Sensibilitzar l'expressió artística.
 • Millorar l'acte-superació i l'autoestima.
 • Desenvolupar la capacitat d'improvisar i jugar.
 • Potenciar la comunicació i el treball de grup.
 • Treballar el sentit del ritme i la sincronització.
 • Desenvolupar la concentració.
 • Estimular els reflexos, la destresa i l'agilitat.

El material que es fa servir en aquesta activitat és el següent:
 • Diàbolos
 • Plats xinesos
 • Xanques infantils
 • Pilotes malabares
 • Anelles
 • Joc d'equilibri
 • Pedals d'equilibri
 • Indiacas
 • Mases
Pel que fa el “Bagul de música tradicional”, cal dir que està format per un tallerista especialista en el món de la música que desenvolupa l’activitat i una sèrie de material que fa servir pel correcte desenvolupament de l’activitat. Per tal que l’activitat sigui entenedora i àgil és interessant que el grups siguin al voltant de 25 alumnes per taller. Està pensat inicialment per dur-se a terme amb els cursos de P4, P5 i 1r i 2n curs de Primària. Són en aquestes edats que pensem que els nens i nenes els hi podria interessar aquests instruments i les danses que es faran. 

És un taller dissenyat per donar a conèixer a tots els infants, diferents instruments musicals tradicionals que possiblement no hagin tingut la possibilitat de conèixer. A més de presentar la gralla, la tarota, el flabiol, el tamborí i el pandero quadrat  així com explicar els seus orígens, es destinarà part de la sessió a ensenyar una dansa tradicional. Tant els instruments, les cançons que s’interpretaran, com les danses son específicament de repertori tradicional de qualsevol indret del Món. Moltes d’aquestes peces seran reconegudes amb facilitat fet que facilitarà l’aprenentatge.

S’interpretaran peces com “El Gegant del Pi”, “La Presó de Lleida”, “Gala de Campdevànol”, “Xampanyan”, “Pasdoble de Sant Joan”, Jan Petit (versió occitana) així com possibles peticions.
Les danses que es desenvoluparan seran diverses i dependran tant de l’edat com del nivell del grup.
Sempre utilitzant com a fil conductor la caracterització del monitor com a joglar i l’edat medieval, anirem assolint els diversos objectius dels que es composa el taller.

Es dansaran depenent del temps que es disposi:
 • “El ball del rogle”, de l’Areny, a la Ribagorça. Ball molt utilitzat per trencar el gel amb un grup nou.
 • “Cercle circassià”. Tipus de ball tradicional originari d’Anglaterra al segle XIX. Aquest ball es caracteritza per ser un ball col•lectiu on tots els balladors acaben dansant amb tot el grup.
 • “Xampanya”. Aquest és un tipus de ball molt utilitzat a Catalunya. A la resta d’Europa es coneix amb altres noms, com “Chapelloise”. Aquest, com “el cercle circassià és un ball col•lectiu.
 • “Esku Dantza”. Dansa-joc és tradicional del País Basc. Joc de mans.

Els objectius d’aquesta activitat són:
 • Conèixer diferents instruments tradicionals de la cultura catalana
 • Exercitar el moviment i les habilitats de coordinació 
 • Desenvolupar el sentiment de cohesió de grup
Aquests dos baguls temàtics són reculls de jocs que ajuden a potenciar la descoberta i la sociabilitat dels infants durant un breu període de temps, com pot ser l’estona del lleure del migdia. És així com es generen espai de trobada a través del joc, l’experimentació i la creació compartida.

Amb l’objectiu constant de millorar la qualitat del servei, la Fundació Pere Tarrés ofereix aquesta activitat totalment gratuïta als centres, posant a disposició un tallerista especialista encarregat de dinamitzar els baguls temàtics. A més, estarà recolzat per la coordinació pedagògica.

Aquests tipus d’activitats afavoreixen el desenvolupament personal de l’infant i la seva integració amb els altres companys.
És per això que la Fundació Pere Tarrés treballa per potenciar aquest tipus d’iniciatives en els seus centres i continuar treballant en l’educació durant el temps de lleure.


Lorena Medel
Coordinadora pedagògica de l'àmbit d'Escoles de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada