divendres, 8 de novembre de 2013

Les 5 claus de la nova formació de monitors/es i directors/es en el lleure

Una vegada més, la Fundació Pere Tarrés, com a primera escola d’educadors en lleure de Catalunya, assumeix el repte que ofereix la nova formació de monitors/es i directors/es en el lleure i presenta la seva programació de cursos.  Aquest canvi es basa en la nova Ordre del 2 d’agost de 2013, substituint la normativa de 1995, que regula la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, i alhora s’adequa en continguts i durada als certificats de professionalitat (Reial decret 1537/2011, de 31 d’octubre). Aquest canvi normatiu ens ha permet renovar la nostra formació per fer-la encara més atractiva i pràctica, i més ajustada a les noves necessitats del lleure educatiu, dels infants i joves, i de tots/es els professionals que treballen amb empenta i il·lusió en el nostre sector.

Els objectius de la nova formació segons la titulació són:
 • El nou curs de monitors/es d’activitats en el lleure infantil i juvenil prepara a l’alumne per intervenir de manera educativa en activitats de lleure infantil i juvenil, capacitant-lo per organitzar, dinamitzar i avaluar activitats de lleure infantil i juvenil en el marc de la programació general d’una organització, per mitjà de l’aplicació de les tècniques específiques d’animació grupal, amb una incidència explícita en l’educació en valors i amb atenció a les mesures bàsiques de seguretat i prevenció de riscos.
 • La nova formació de director/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil és la formació que prepara els alumnes per intervenir en tasques de coordinació d’equips en activitats de lleure infantil i juvenil, i que els capacita per planificar, organitzar, gestionar, dinamitzar i avaluar projectes de lleure educatiu adreçats a la infància i la joventut en tots els seus aspectes, i per representar-los internament i externament assumint la creació, el control i la dinamització del l’equip de personal monitor.

La nova formació se situa en un context de formació professional ple de canvis i d’oportunitats que permet apostar per una formació de qualitat, flexible i adaptada a les noves realitats. A continuació us detallem les 5 claus més significatives que comporta la nova formació:
 1. La nova formació d’educació en el lleure, que s’adequa a als certificats de professionalitat, s’emmarca dins del sistema integral de formació professional, qualificacions i acreditació del nostre estat.  És a dir, la nova formació possibilita la relació entre els diferents sistemes d’educació i formació tant formal com no formal, així com el reconeixement de competències en l´àmbit professional. Alguns d’aquests cursos poden facilitar directament l’obtenció dels certificats de professionalitat  de la família serveis socioculturals i a la comunitat (Dinamització i Direcció del Reial decret 1537/2011, de 31 d’octubre), que són títols oficials expedits pel Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament d’Empresa i Ocupació, reconeguts a tot l’Estat i que faciliten la convalidació d’algunes competències dels Cicles Formatius oficials.
 2. És una formació basada en el desenvolupament de competències professionals, utilitza una metodologia pedagògica modular i flexible, que permet adaptar-se a les diferents necessitats i realitats de l’alumnat.  És a dir, fomenta l’adquisició d’aprenentatges, tant de coneixements, habilitats i actituds..  Tot combinant les millors estratègies didàctiques que fomenten l’aprenentatge significatiu, focalitzant-se en l’experiència  dels alumnes,  i garantint la transferència dels mateixos a la pràctica educativa en el lleure.
 3. La nova titulació basada en els certificats de professionalitat incrementa la mobilitat i els intercanvis més enllà de les nostres fronteres, sent un sistema reconegut arreu pel Consell Europeu de Formació, que permet mirar l’aprenentatge d’una perspectiva més amplia. Aquesta nova manera d’aprendre conjuga els diferents subsistemes de l’educació i la formació formal i no formal, l’aprenentatge professional i laboral, la formació orientada en les famílies professionals, etc. I tot plegat permet garantir la polivalència, l’adaptabilitat, la mobilitat i transferència per aconseguir la promoció de la persona i la ciutadania activa.
 4. Més exigència i més reconeixement. Formar-se continua sent una exigència i una responsabilitat envers els infants, la família i la societat, i és una opció educativa i social que requereix superar uns requisits fonamentals per garantir la millor qualitat formativa, i alhora potenciar un major reconeixement professional. I és per això que des de la Fundació Pere Tarrés vetllem per garantir dia a dia un nivell formatiu excel·lent, i alhora assegurem el compliment de la nova normativa. Són molts els aspectes que han modificat el seu grau d’exigència, a continuació destaquem els més significatius. El nostre equip de docents compleixen tots els requisits d’expertesa professional en l’educació en el lleure, docent i en noves tecnologies. Per altra banda, la normativa exigeix una avaluació més rigorosa que avalua l’adquisició de les competències, i alhora des de la Fundació treballem per tal que aquesta avaluació sigui alhora formativa. Un altre aspecte, és que s’augmenten les hores lectives, en el cas de monitors passa a ser de 150 hores lectives i fins a 160 hores de pràctiques, i en el cas de directors, desapareixen els monogràfics, i tota la formació és conjunta. Tots aquests requisits permeten donar més rigor a una formació més professionalitzadora i integradora, i alhora permet augmentar el seu reconeixement no només a nivell acadèmic i laboral, sinó també dins del lleure educatiu.
 5. En darrer lloc, la nova formació possibilita la formació presencial i semipresencial, l’Escola de l’Esplai de la Fundació Pere Tarrés ha optat inicialment per una doble modalitat formativa, combinant la qualitat amb models que facilitin un bon aprenentatge en totes les seves dimensions (ser, saber, saber fer), i el màxim reconeixement:
 • Semipresencial: amb una part lectiva presencial, i una part a través d’una plataforma virtual, traient el màxim de les dues metodologies. Només permet accedir directament al títol de Joventut.
 • Presencial totalment, que permetrà obtenir simultàniament el diploma de Joventut i el Certificat de Professionalitat del SOC, una vegada regulat des de la mateixa administració.
Aquesta adaptació ofereix un ventall ampli de possibilitats de dates i horaris per atendre a les necessitats dels alumnes, i també ens adaptem a les entitats que vulguin oferir i fer el curs directament als centres d’esplai amb els horaris i dates que millor convinguin. 

Sonia Fajardo Martínez
Directora de Formació en Lleure Educatiu i Acció Social de la Fundació Pere Tarrés

3 comentaris:

 1. I la gent que temim el de monitor i director com ens treiem el certificat de professionalitat?

  ResponElimina
 2. Hola,
  Posa't en contacte amb la secretaria de Formació de la Fundació Pere Tarrés i t'indicaran els passos o tràmits que pots realitzar segons el teu cas.
  El telèfon és 93-410-16-02.

  ResponElimina