divendres, 13 de desembre de 2013

Childhood Links (vincles d’infància)

Fa unes setmanes, la Fundació Pere Tarrés va organitzar un Seminari per treballar al respecte d’un projecte europeu anomenat Childhood Links (vincles d’infància), un mètode innovador que té com a objectiu mantenir el vincle entre les famílies i els infants i adolescents residents en centres d’acollida en tota Europa. Des del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés vam exposar les possibilitats de treball i aplicació pràctica d’aquest mètode en els nostres 21 centres oberts i diaris que estan treballant amb 2.500 infants en situació de vulnerabilitat social.

Existeixen molts projectes a Europa que ens fan evident la importància i la necessitat que té la implicació de la família en els processos d’acompanyament en el desenvolupament dels infants. Sovint es veu com a solució la institucionalització del nen/a per prevenir el conflicte i per garantir la seva seguretat. Està clar que això és primordial i que hem de garantir per sobre de tot els Drets de la Infància, però no podem deixar de banda l’essencialitat de treballar amb les famílies, de capacitar-les, de donar recursos per què puguin abordar les seves responsabilitats.

Els nostres centres oberts i diaris donen importància a aquest treball amb les famílies i s’esforcen per a poder acompanyar-les. Això no és fàcil ni sempre és possible, doncs els recursos són limitats. Però som conscients del valor afegit que tenen aquests centres en l’educació i acompanyament de l’infant fins que esdevé un adult. Es creen vincles positius entre els infants i els seus adults referents i el nen o nena aprèn a establir relacions positives amb els seus iguals. Són experiències enriquidores que es donen en un entorn lúdic i amb l’acompanyament d’adults que els donaran estímuls positius per afavorir el seu desenvolupament personal. I tot aquest treball emocional té també la seva correlació amb les famílies perquè aquestes s’integrin també en el projecte del centre obert o diari seguint, així, la línia marcada pels educadors i educadores. Per tant, són espais organitzats, estructurats, on es dóna una educació integral que promou l’autonomia i la seguretat de l’infant i que acaba esdevenint un lloc de referència en les seves vides.


El Projecte Childhood Links centra la força en la intervenció i en la cooperació amb la família per a treballar amb infants institucionalitzats en centres d’acollida.

Tot i què aquests dos models són molt diferents i parteixen de ratios no comparables (Childhood Links treballa amb ratios d’un educador per cada 2-3 infants i nosaltres aquí estem aplicant ratios d’un educador com a mínim per cada 10 infants), veiem algunes possibilitats de vincular aquest projecte i anar treballant en aquesta línia tan interessant:

  • Els dos models defensen la importància del treball compartit amb la família, creant vincles i generant experiències compartides.
  • L’empoderament de l’infant. És interessant la força que se li dóna als nens i nenes en les decisions que afecten a les seves relacions, la seva vida, les seves conductes...
  • L’infant és el centre de la intervenció.
  • Aplicació de la proposta d’entrevista de clarificació de processos de presa de decisions.
  • Aprofitar les eines de seguiment individualitzat dels infants i de les seves famílies, valorant les competències i coneixements.
Maria Valencia
Presidenta del Moviment de Centres d'Esplai Cristians de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada