dimarts, 3 de desembre de 2013

Discapacitat i Diversitat Funcional: Què diuen ells?

En els darrers temps estem avançant molt. Hi ha molts canvis positius que auguren un futur a curt termini innovador i pensat veritablement per i per a les persones amb discapacitat.

Els canvis conceptuals de la discapacitat a la diversitat funcional són aspectes que es comencen a notar en l'ànima d'alguns projectes dels que anem tenint notícia. Projectes d'innovació com els que es van presentar en les jornades d'emprenedoria social i centres especials de treball proposades per Dincat - Associació Empresarial d'Economia Social, en què les oportunitats laborals són molt més que una nòmina.

No hi més que caminar en la direcció de la màxima autonomia personal que comença per la clara presa de decisions. En aquest sentit potser caldrà fer l'esforç de dissenyar espais d'autèntic aprenentatge i entrenament d'aquests processos de preses de decisions.

D'altra banda, estarem molt atents, des de les organitzacions, les persones implicades i la resta de ciutadans, que les retallades que s'estan executant no facin perdre la dignitat personal i social a les persones amb discapacitat. La prioritat de la dignitat no és un tema menor encara que els papers aguantin matemàticament uns pressupostos. No estem disposats a retrocedir temps en què l'educació de qualitat no tenia per què ser de qualitat pel simple fet de ser suposadament diferents a la normalitat estadística, ni tampoc a perdre drets que són justícia i no caritat.

Tampoc deixarem d'insistir en la necessitat de fer complir la LISMI amb les contractacions en les empreses ordinàries i el retorn que suposa per a les empreses tenir en les seves plantilles persones amb diversitat funcional.

Afortunadament anem coneixent iniciatives, com dèiem, molt encoratjadores i que mereixen la pena ser citades. En aquest sentit , deixeu-me que citi un projecte i que serveixi d'exemple de coratge, perseverança i treball rigorós. Fa pocs dies assistíem a la presentació de l'informe de l'estudi amb metodologia SROI (Social Return On Investment) on es feia públic que el model d'assistent personal de l'Oficina de Vida Independent de Barcelona generava, per cada euro invertit, un retorn social de la inversió d'entre 2.7 i 3.2 €. Un projecte que genera ingressos i alhora estalvi en l'administració. A més, i lògicament com més rellevant, també genera un augment de l'autonomia i dignitat de les persones.

Aquest no és més que un exemple de projectes de gran qualitat i rigor que s'estan duent a terme.
Que aquest dia internacional serveixi per reivindicar les nostres idees i alçar la veu de qui encara no hagi pogut participar amb plens drets i oportunitats de la nostra societat.

Òscar Martínez Rivera
Professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada