dissabte, 8 de març de 2014

Especial Dia Internacional de la Dona

Avui, Dia Internacional de la Dona, us volem explicar tres projectes interessants amb dones com a protagonistes.

Taller de teatre i narració oral per a dones

A principis de març, s'inicià al barri de la Marina un projecte per a empoderar a nivell personal i comunitari un grup de 15 dones, a través del teatre i de la narració oral.

I què vol dir “empoderar”? Ja fa uns anys que aquesta paraula ressona molt, per influència del terme anglès “to empower”. Literalment, vol dir donar poder però darrerament s’utilitza com “enfortir el potencial, involucrar algú en la presa de decisions, fer-lo protagonista de la seva pròpia trajectòria vital”.
 

Aquest projecte, doncs, vol crear un grup de dones protagonistes. A través del joc teatral, de la improvisació i la creativitat, el projecte té com a objectiu no només enfortir les dones a nivell personal (millorant-ne l’autoconcepte i les habilitats comunicatives i socials), sinó que vol donar-los visibilitat al barri.

La contribució social de les dones en el desenvolupament dels territoris és indiscutible. Però bona part dels esforços que les dones posen en mantenir les famílies, els negocis, les comunitats... queda invisibilitzada. La història encara s’explica en clau masculina i s’oblida de la meitat de la població.


Així doncs, hem escollit el teatre i la narració oral com a eines per a fer tot aquest treball d’empoderament. Perquè a través del teatre podem jugar amb el cos i les emocions, experimentar ser altres persones. Però també perquè ens ofereix la possibilitat de crear una narrativa subjectiva, en clau femenina, de la història del barri de la Marina. Les dones sempre han explicat històries, i ara en crearan una que sumi totes les veus de les dones del barri.

El projecte, impulsat pel Pla de Barris de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra, i dinamitzat pel Servei Socioeducatiu de La Marina i l’actriu Laura Settecase, es durà a terme de març a juliol a l’Associació de Veïns de La Vinya. Si esteu interessades en el projecte, podeu adreçar-vos a ssocioeducatiulamarina@gmail.com 
Gemma Andreu
Tècnica d'Intervenció Socioeducativa de la Marina de Port 

Fundació Pere Tarrés

 


El Grup de dones Arpilleres del Casal de barri Congrés-Indians

La idea de formar un grup d’Arpilleristes al Casal de barri Congrés-Indians va sorgir  de la voluntat de crear un espai de trobada de dones on a través de l’elaboració d’Arpilleres, poguessin compartir emocions, records, experiències i també, el seu dia a dia.

L’octubre de 2012 vam començar a engrescar unes quantes dones i va ser la Manoli García de la Fundació Ateneu Sant Roc que ens va acompanyar en l’aprenentatge d’aquest art que tant diu de la vida i memòria de cadascuna de les dones.

Conèixer i endinsar-nos en el món de les arpilleres ens ha fet conscients del seu potencial com a eina de treball personal (les emocions, l’autoestima…) i a la vegada grupal (d’intercanvi d’experiències, de compartir inquietuds i desitjos col·lectius).Il·lusionades amb els treballs, el 6 de març de 2013 vam inaugurar al Casal de barri l’exposició: “Vides de barris” on es mostraven arpilleres del Casal juntament  amb d’altres procedents de la Fundació Ateneu de Sant Roc que ens van servir de referent. La inauguració fou una trobada d’arpilleristes explicant la seva experiència i emocions viscudes al llarg del procés.

Aquest curs 2013-14 hem tornat a obrir convocatòria per ampliar el grup de dones i ja tenim tema per a la pròxima exposició: "Dona i ofici" que inaugurarem el proper dimecres 5 de març.

Durant l’acte, cada arpillerista explicarà l'ofici propi, el que ha fet, fa o el que li hagués agradat fer i que per alguna circumstància no va poder... d'altres parlaran de l'ofici de dones del seu entorn, ja sigui la mare, l'àvia, la germana, etc.

Volem visualitzar i reivindicar la fortalesa de les dones que darrere de feines com la llar, la fàbrica, la botiga, i un llarg etc., han contribuït a tirar endavant les seves famílies i a fer avançar la nostra societat i valors.

L’exposició serà visitable del 5 de març al 5 de juny.
 

Mariona Zaragoza 
Dinamitzadora del Casal de Barri Congrés Indians sobre les arpilleres


  


Taller de Cultura de Pau a l'Associació Ambar Prim

L'Associació Ambar-Prim és una associació de dones que viuen als barris del Besòs i Maresme. Nascuda als anys 80 aglutina unes 50 dones que es reuneixen entorn a activitats compartides. Des de fa uns anys disposen d'un local on realitzen les seves activitats: local Carmen Gómez al carrer Catània del barri del Besòs. El Servei d'Intervenció a l'Espai Públic te com una de les seves línees d'acció la promoció de la Cultura de la Pau com a forma d'alternativa de resolució de conflictes. Des d'aquesta perspectiva, i amb l'afany d'anar creant un teixit de referents comunitaris, es va realitzar un taller per fomentar la cultura de pau amb 30 dones de l'associació.

Mitjançant el taller es va iniciar un treball amb l'objectiu de conèixer quines son les problemàtiques més destacables per les dones de l'associació en relació a l'espai públic. L'objectiu era el de reflexionar conjuntament sobre el seu paper en la gestió de conflictes comunitaris i en la promoció de la convivència en l’espai públic. En definitiva, facilitar-les les eines per la resolució autònoma dels conflictes. La valoració del taller va ser molt positiva per part de les participants i es va acordar de continuar en relació i valorant fer futures trobades encaminades a treballar els usos de l'espai públic des de la perspectiva de gènere al barri del Besòs.

Com a equip entenem que la inclusió de la perspectiva de gènere a l'hora d'analitzar els conflictes és necessària per obtenir una diagnosi completa dels aspectes que els originen. Partint des de l'enfoc feminista entenem el concepte de Pau no només com l'absència de violència directa sinó com l'absència de violència estructural cap a les dones. Així, el taller de cultura de pau ha volgut donar protagonisme a les dones com a subjectes i generadores de pau en un entorn d'iguals.

El SIEP-Servei d’Intervenció a l’Espai Públic té com objectiu la millora de la convivència a l’espai públic del barri del Besòs i la Maresme, gestionant, detectant i intervenint de manera activa sobre els conflictes. Donant estratègies als veïns i veïnes per a la gestió alternativa i autònoma dels que es vagin registrant al barri fomentant el diàleg i en el reconeixement de l’altre.
Amaia Martínez de Lahidalga
Tècnica de resolució de conflictes a l’espai públic de la Fundació Pere Tarrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada