divendres, 14 de març de 2014

La Comunicació 2.0 en les institucions educatives

Aquest any es compleixen deu anys del naixement de Facebook, la primera gran xarxa social que ha canviat la forma de relacionar-nos. No és que abans de Facebook no existissin altres comunitats virtuals on la gent es relacionava per afinitats o interessos sinó que la xarxa creada per Mark Zuckerberg va ser la primera que va comptar amb un creixement tant alt gràcies a la ràpida acceptació per part del públic.

En aquest deu anys hem vist aparèixer multitud de xarxes socials. Algunes amb un èxit efímer, com Quora, i d’altres que es postulen com un seriós rival per al gegant blau com Twitter. Però el més important d’aquest fenomen és que les persones, les organitzacions, les administracions, les empreses... no poden mantenir-nos al marge de la seva importància. Especialment, les entitats educatives. I els departaments de Comunicació ens hem hagut de reciclar. La comunicació ha deixat de ser unidireccional (dels mitjans al públic) a crear-se un escenari comunicatiu on les funcions d’emissor i receptor es confonen ja que el poder d’internet i de les plataformes digitals és que tothom pot crear continguts ja siguin comentaris, fotos, vídeos, articles, etc.


Des de la Fundació Pere Tarrés sempre hem cregut en la importància de les xarxes socials com un element on poder relacionar-nos amb les persones que formen part del nostre projecte: col·laboradors/es, estudiants, professors/es, pares i mares, centres d’esplai i altres entitats. Hem cregut i hem crescut amb elles: primer com a canal d’informació i després, també, com una nova plataforma on on conversar de forma més personals amb els nostres seguidors. Som moltes les persones que estem darrera de cadascun dels perfils de la Fundació: Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin, Google+, Flickr, Slideshare, Delicious i aquest bloc.

Per això, quan fa tres anys vam començar a preparar l’organització i difusió de l’acte d’investidura de Nelsa Curbelo com a doctora Honoris Causa per la Universitat Ramon Llull, de seguida vam veure el potencial que tindria a les xarxes socials: per la protagonista (Nelsa Curbelo és una gran pedagoga que ha estat nominada dues vegades al  Nobel de la Pau), per l’acte (un doctorat Honoris Causa) i per les institucions implicades (La Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, La Fundació Pere Tarrés i la Universitat Ramon Llull). Els objectius principals eren difondre mediàticament l’acte i posicionar a la Facultat Pere Tarrés com el centre de referència en els estudis de relacionats amb l’acció social i promocionar els graus de Treball Social i Educació Social.


L’impacte mediàtic final va ser molt satisfactori per a tots:
  • 22 recursos etiquetats en Delicious
  • 50 impactes als mitjans de comunicació
  • 250 visualitzacions del vídeo.
  • 1800 impresions als comptes de Facebook de la Fundació Pere Tarrés i de la Facultat Pere Tarrés
  • 700 tuits generats amb el hashtag #HCNelsaCurbelo
  • Trending Topic a Espanya durant la cerimònia d’investidura
  • 500 visites a les fotos en Flickr
  • Enviament del mail amb tots els materials a més de 2.300 persones i institucions.
Perquè tot fos possible hi va haver moltes persones implicades: de la Fundació Pere Tarrés, de la Facultat Pere Tarrés i de la Universitat Ramon Llull i l’experiència va ser tant enriquidora que vam decidir presentar-la en el Milid Week Barcelona 2012 que es va realitzar a la Universitat Autònoma de Barcelona. El resultat d’aquella ponència està publicat en el llibre que els organitzadors han realitzat: MEDIA LITERACY and INTERCULTURAL DIALOGUE. Strategies, Debates and Good Practices.

Des del departament de Comunicació de la Fundació Pere Tarrés volem donar les gràcies a totes les persones implicades en aquest acte. Sense l’aportació de tots no hagués estat possible.

Nati Pareja 
Tècnica de Premsa de la Fundació Pere Tarrés
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada