dimarts, 18 de març de 2014

Valor del Treball Social com a professióEl Treball Social és una professió que genera canvis per a la millora de la qualitat de vida. Canvis a nivell personal potenciant el desenvolupament de les capacitats de les persones. Canvis a nivell social defensant els interessos dels qui es troben en situacions vulnerables. Canvis en les mirades cap a certs col·lectius per avançar en la sensibilització, la igualtat d’oportunitats i el tracte no discriminatori. 


És una professió que analitza les necessitats socials i aporta solucions per cobrir-les  o pal·liar el patiment que generen. El Treball Social s’emmarca en un context social que reconeix les persones com a titulars de drets i aposta per la formulació de polítiques de cohesió social.


Com a treballadors/es socials tenim una mirada atenta del que passa al nostre voltant  per tal de comprendre el que senten les persones que se senten excloses, aquelles que tenen necessitats especials (mobilitat, suport personal...), aquelles que han patit pèrdues importants (treball, habitatge...), les que es troben en situacions d’incertesa i fragilitat, els infants que estan en situació de risc o els joves que s’han vist atrapats per una addicció. Des de l’anàlisi i la reflexió actuem perquè totes les persones puguin sortir reforçades després de passar per moments difícils. 


L’eix central de la professió és l’atenció directa i l’acompanyament a les persones en els processos de canvi que es donen al llarg de la seva vida. Treballem l’empoderament de les persones, intervenim amb elles a nivell personal, grupal i també amb la comunitat, des del convenciment que el treball conjunt possibilita canvis, facilita vincles i connexions positives amb l’entorn. Utilitzem tècniques com l’entrevista, impulsem grups d’ajuda, participem en projectes comunitaris, fem plans de treball familiars, creem i dirigim nous serveis… i, quan és adient, treballem en equip amb  professionals d’altres disciplines.


Cada dia, especialment en un dia com avui, i més en temps de crisi, cal que el Treball Social estigui ben present en la nostra societat per avançar en la justícia social i en el benestar.


Comptem amb tu per canviar les coses!

Carme Fernández i Ges
Directora del Grau en Treball Social a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada