divendres, 11 d’abril de 2014

Vincle jove o estratègies per vincular al jove amb la comunitatLa jornada que porta per títol Vincle jove tenia per objectiu reflexionar sobre les diferents estratègies dutes per la Fundació Pere Tarrés, així com en d’altres organitzacions, per a vincular al jove amb la comunitat, com a fórmula per a prevenir l’exclusió social. Si bé és cert, que la relació i la participació social, no és el únic aspecte que garanteix la inclusió social del jove, considerem que és un factor prou determinant en el què paga la pena reflexionar i aprofundir.Les estratègies per aconseguir la vinculació del jove poden ser múltiples i diverses en funció del territori on es porta a terme l’actuació, les característiques dels joves amb els que intervenim, o bé, segons l’espai des del que impulsem les intervencions. És en aquest darrer aspecte en el què ens vam centrar en la jornada que es va organitzar el passat 4 d'abril, a través de la presentació de diferents experiències impulsades des dels centres escolars, els equipaments juvenils i el medi obert.Els centres escolars són agents destacats de les comunitats, de la mateixa manera que són centrals en l’educació dels infants i joves. Aquest fet genera una oportunitat i permet implementar projectes d’aprenentatge i servei adreçats, d’una banda, a obtenir nous aprenentatges alhora que ofereixen un servei a la comunitat amb l’objectiu de millorar-la.


Els equipaments juvenils permeten desenvolupar projectes grupals i d’acompanyament socioeducatiu fora de l’educació formal, facilitant la creació de projectes de vinculació amb l’entorn i la participació social del jove, tant en el propi espai, com envers la resta del barri.


El medi obert permet intervenir socioeducativament amb els joves en el seu propi espai de relació. També permet interactuar amb aquells joves que han abandonat els estudis i que no es troben vinculats a cap altre institució com pugui ser l’escola. Així doncs, el medi obert és una oportunitat per acompanyar al jove en la transició en la vida adulta des d’una posició diferent a la què es pot trobar institucionalment.

La ponència central i les experiències de les taules rodones ens van oferir nous elements de reflexió i de millora de l’acció social amb els joves.

Judith Hernández 
Coordinadora de Programes Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada