divendres, 13 de juny de 2014

Inserció laboral? Aquí síEl passat febrer la Facultat Pere Tarrés va realitzar el 4t Estudi d’Inserció Laboraldels Graus en Educació Social i Treball Social. En aquesta edició s’ha enquestat als graduats del curs 2012-13 i podem estar orgullosos dels resultats. El  74% dels enquestats actualment estan treballant. Per titulacions, en Treball Social és un 80% i en Educació Social un 71%. Mentre que les dades d’atur segueixen essent molt negatives (segons l’informe de l’EPA del 1r Trimestre 2014 el 37,5% dels joves catalans d’entre 16 i 29 anys estaven aturats) podem estar satisfets de l’alt índex d’ocupació dels nostres graduats en Educació Social i Treball Social. La taxa d’atur de la població jove dista molt de la taxa d’atur dels nostres estudiants, que és d’un 15%. 

En els darrers anys hem pogut ser testimonis de la caiguda i crisi de diferents sectors. Va començar pel sector de la construcció però darrera en van anar caient molts més. El sector social va ser un dels últims en veure’s afectat, però quan van arribar les retallades va ser demolidor. La inserció laboral del sector social depenia molt de les inversions de l’Administració pública, tant per contractació directa com per ajudes a projectes. Així que les entitats públiques i les del Tercer Sector s’han vist molt afectades aquests últims tres anys i encara avui estan passant per una difícil situació. Tradicionalment l’Administració era l’ocupador més important dels educadors/es i treballadors/es socials però aquesta tendència ha canviat i segons l’estudi ara ho són les fundacions i associacions. Aquest canvi beneficia al nostre sector, aquí es comprova que ja no es depèn tant de subvencions i altres formes de finançament públic, sinó que s’aposta pel fundraising o friendraising.

També és interessant analitzar quins són els àmbits d’ocupació per a cada titulació. Aquesta dada ens dóna informació sobre quins àmbits tenen més demanda i per tant, si els nostres titulats volen seguir estudiant els podem orientar cap a formacions específiques de postgrau que poden tenir més sortida. Així, en el cas d’Educació Social és Infància i Adolescència, i podrien cursar el nostre màster en aquest àmbit. En el cas de Treball Social predomina l’àmbit Gent Gran.

Aquest alt índex d’ocupació s’aconsegueix gràcies als diferents elements de valor afegit que intentem oferir als nostres estudiants. El nostre model de pràcticum n’és un d’ells, i és molt ben valorat tant pels estudiants com pels centres i entitats col·laboradores. Les pràctiques curriculars són la principal via d’inserció laboral dels nostres estudiants . La nostra formació pràctica i adequada a la realitat és un dels altres elements que afavoreix aquesta inserció. El 78% opina que la formació t’adequa a la realitat i la valoren en un 74%. Un tercer element és el nostre Servei d’Orientació i Promoció Professional (SOPP), que ofereix orientació i assessorament tant en la recerca o millora de feina, com en l’orientació en el cas que es vulgui seguir estudiant i realitzar alguna formació específica de postgrau (que en el cas dels nostres graduats és un 9%). El nostre Servei de Borsa de Treball gestiona ofertes d’entitats del Tercer Sector que cerquen professionals qualificats i ben preparats. El SOPP també gestiona des de fa unes setmanes el nou Servei Alumni, dirigit a estudiants, antics estudiants, Personal d’Administració i Serveis, i el Personal Docent i Investigador. Un espai d’unió entre la Facultat i els seus membres amb l’objectiu de crear xarxa i potenciar la carrera professional dels seus membres. El networking i contactes, després de les pràctiques curriculars, és la segona via d’accés laboral.

Amb aquests elements i d’altres que ofereix la Facultat, així com el seu personal docent i el d’administració i serveis, recolzen i faciliten aquesta alta inserció laboral. Enhorabona a tots i totes!

Marta López Vallverdú
Coordinadora del Servei d'Orientació i Promoció Professional

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada