divendres, 31 d’octubre de 2014

Anar cap a les perifèries existencials

La Jornada de les Entitats Socials d’Església celebrada el passat 18 d’Octubre al Centre d’Acollida Sant Joan de Déu va aplegar per quart any consecutiu una cinquantena de persones vinculades a entitats d’Església que treballen en l’àmbit de l’exclusió social. En aquesta ocasió la trobada es va centrar a aprendre i reflexionar sobre la Doctrina social de l’Església.

El bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sebastià Taltavull, va protagonitzar la primera part del matí amb una conferència sobre el pensament social del Papa Francesc. Mons. Taltavull va repassar l’exhortació apostòlica Evangelium Gaudiu i especialment les afirmacions que es fan al capítol 4 sobre la dimensió social de l’evangelització. El Papa Francesc afirma que la maduresa cristiana ha d’avançar vers l’àgape, és a dir, la donació amorosa i irracional vers l’altre.

El bisbe Taltavull, a part del que diu el Papa a l’exhortació, va aportar diversos pensaments que apareixen a les breus homilies diàries de Santa Marta (que es poden llegir al portal Catalunya Religió). El Papa sovint fa referència a dos conceptes que tenen connotacions socials: el primer és el de “perifèries existencials”. L’Església, diu Francesc, ha d’anar a les perifèries, no només geogràfiques sinó existencials. Moltes persones viuen instal·lades en aquestes perifèries. El segon és de de “Església autoreferencial”, és a dir l’Església quan no surt d’ella mateixa. Una Església que només parla d’ella, que només es preocupa pel que hi ha a dintre, produeix un narcisisme teològic. Jesús moltes vegades truca des de fora.Finalment Mons. Taltavull va fer referència al document de la V Conferència General de l’Episcopat Llatinoamericà de l’any 2007 (Aparecida) en què es mostra una gran preocupació per posar l’Església en sortida missionera. Tot plegat va resultar un moment molt especial per a entendre la importància de la dimensió social de l’Església i especialment com l’actual Papa està posant aquest tema com a eix vertebrador de la vida de l’església.

A continuació el coordinador de la Xarxa d’entitats va presentar dues accions formatives per al proper curs, una centrada en la dimensió espiritual i l’altra sobre la Doctrina social de l’Església, curs que impartirà la professora de l’ISCREB, Dra. Mª Dolors Oller. Va ser ella qui va protagonitzar la segona part del matí instruint els assistents sobre els aspectes clau de la Doctrina social catòlica.La Xarxa d’Entitats Socials d’Església és una entitat de recent creació pensada per coordinar i fer més visible la feina que porten a terme tantes entitats vinculades amb l’església catòlica. A principis d’aquest any es va presentar la primera part d’un estudi que pretén fer visible la realitat d’aquestes entitats.


Enric Benavent 
Professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada