dijous, 2 d’octubre de 2014

Dia Internacional de l'Educació Social
Una adolescent que ha marxat de casa; un grup de persones grans que volen organitzar activitats al seu barri; una família que necessita orientació amb algun dels seus fills; una persona immigrant que acaba d'arribar i vol conèixer els serveis de la seva ciutat; un home que ha de dormir a un caixer automàtic, o un infant que després de classe va al centre obert perquè l'ajudin a fer els deures. Ells i elles, i molts més, són persones que necessiten un suport per fer el que volen o un acompanyament que els permeti seguir endavant amb les seves vides. Tots ells comptaran amb l'ajuda d'un professional de l’educació social. I això és el que celebrem el 2 d'octubre, Dia Internacional de l'Educació Social.


Aquest és un dia important que cal recordar i celebrar; ens dóna identitat i ens enforteix com a col·lectiu professional. L’educador/a social té moltes potencialitats professionals dins d’un món tan divers i canviant, on les persones són els i les protagonistes de la nostra tasca diària i on el seu benestar ha de ser la nostra empenta i vocació.


Aquesta és la nostra professió: acompanyar, reforçar, donar suport, animar, aixecar, vetllar... a persones que poden estar vivint condicionades per una situació que els supera, que estan passant per algun entrebanc, o que viuen amb moltes dificultats. També a persones o grups que volen canviar un trosset del món, dinamitzant o participant de la seva comunitat. És estar al costat de qui ho necessita per empoderar-lo i veure com supera el seu dia a dia. I tot això, mitjançant estratègies pedagògiques, des de tot el potencial que ens dóna l’educació.El 2 d'octubre, per tant, un bon moment per aturar-nos i  reflexionar. Valorem la tasca que fem? Cuidem l'equip que ens fa costat en cada cas? Apliquem tot el que sabem en favor de la persona que tenim al davant? També per reivindicar que malauradament cada dia ens necessiten més persones i les hem d'atendre amb menys recursos. D'aquí que les nostres eines personals siguin una peça clau per a l'èxit. 


Avui hem de gaudir i ser conscients de la nostra sort, al ser l'educació social una professió tan maca i plena de sentit. I finalment, per fer pinya i valorar tot allò que estem fent bé, que no és poc. Per aquest motiu felicitem-nos per haver escollit aquesta professió i estar entre nosaltres formant-nos i aprenent conjuntament per un futur millor

Lisette Navarro
Professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada