dijous, 20 de novembre de 2014

Els Drets dels InfantsCada any arriba el 20 de novembre i fem festes al carrer, celebrem actes, realitzem espectacles,... que posen de manifest que és el Dia Universal dels Drets dels Infants. Vindria a ser una mena de dia de Reis just en el moment de l’apertura dels regals... la gran explosió d’eufòria que en unes hores es dilueix en la quotidianitat frenètica del dia a dia.

Milers d’infants en el nostre entorn s’aixequen cada dia dels seus llitets amb aquella mirada il·luminada que només la canalla té, amb aquella innocència i espontaneïtat que impregna de vida tot el que els envolta. Només cal sortir al carrer a tres quarts de nou del matí i observar les voreres plenes i amb un soroll ben particular que deu minuts abans no s’escoltava: les motxilles rodolant per arribar a classe i les rialles encara adormides, acompassades pel pas agitat de l’adult...

Mestres, monitors/es de menjador, monitors/es d’extraescolars, educadors/es dels Centres Oberts i Diaris, monitors i monitores d’Esplai, “cangurs”, policies que donen pas a la porta de les escoles, pediatres ... i, per suposat, els pares, mares, tiets/es, avis/es, germans/es ... Tots, absolutament tots, esdevenen autèntics agents educatius, referents en la vida dels infants, adolescents i joves, i com a tals els correspon no perdre mai de vista l’impacte que té la seva acció sobre ells. A tots aquests referents educatius també els correspon posar en valor els DRETS dels nostres infants i contribuir a la seva garantia. 

Tots sabem que aquests Drets dels que parlem els adults, les entitats, els polítics, no estan sent garantits per a tots els nens i nenes...

No hauríem d’oblidar-nos del 27% de pobresa infantil, amb el que implica el fet d’esdevenir pobre en recursos, sovint també en acompanyament emocional, en habitatge, en alimentació,...

No hauríem d’oblidar-nos del 30% de fracàs escolar, sovint també emmarcat en una manca de recursos, alhora que també en la falta d’acompanyament educatiu suficient, en un sistema que no sempre disposa dels instruments necessaris per a arribar a tots i totes...


No hauríem d’oblidar-nos de la malnutrició infantil i, inclús en algun cas, també de la desnutrició infantil emmarcada en uns entorns de pobresa, desestructuració i, moltes  vegades, en la manca de formació i acompanyament dels pares i mares.

No hauríem d’oblidar-nos dels espais generats per a que participin els nens en els que sovint la veu que més s’escolta és la dels adults. Existeixen espais de participació dels infants en molts municipis i ciutats però potser no són suficients per a escoltar de forma real la veu dels nostres menuts.

No hauríem d’oblidar-nos de la necessitat de que tots els nens puguin tenir accés a les mateixes oportunitats. Els espais educatius on l’infant es pot desenvolupar i créixer són molt variats i ens pertoca promoure l’equitat d’oportunitats en el seu accés. L’escolaritat és un dret garantit en el nostre país, però no tots els infants disposen de l’opció d’accedir a les activitats més creatives, artístiques, esportives, amb un caràcter extraescolar esdevenint així un tret diferenciador entre els nostres nens i nenes.

Amb la voluntat de no oblidar cap d’aquests aspectes, amb la intenció de lluitar per garantir els Drets dels Infants en el seu entorn, els Centres Oberts i Diaris que treballen amb la Fundació Pere Tarrés i que cada dia estan atenent prop de 3.000 infants amb una proposta educativa basada en l’acompanyament, el vincle positiu, la confiança, la comunicació,... fan possible un projecte integral que permet oferir experiències vitals positives per a tots aquests nens i nenes.

Els Centres d’Esplai federats al nostre Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés són un altre exemple de treball per la infància i per la garantia dels seus Drets, amb prop de 20.000 nens i nenes que creixen com a persones amb l’acompanyament dels més de 3.500 monitors i monitores voluntaris que ho fan possible.

Entitats com la Fundació Pere Tarrés vol obrir cada dia les seves portes amb la motivació de treballar pels nens i nenes i per a fer la seva petita aportació en la transformació del nostre món i en l’acompliment dels Drets dels nostres infants.

Maria Valencia 
Presidenta del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada