divendres, 14 de novembre de 2014

Jornada de clausura del projecte HIPE 4 ASDEl passat 23 d’octubre va tenir lloc, a l’aula magna de la Facultat d’Educació Social i Treball Social dela Universitat Ramon Llull, la jornada de clausura del projecte europeu HIPE 4ASD sobre la millora de les habilitats dels professionals en Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) on ha participat la Fundació Pere Tarrés a través de Formació, Consultoria i Estudis. Aquest projecte, on es participava conjuntament amb 6 entitats més ubicades en 5 països europeus, s’emmarca dins dels projectes europeus Leonardo que es centren en la transferència d’innovació i, en aquest cas, va consistir en transferir un curs sobre autisme que impartia una entitat francesa (Sesame Autisme Languedoc).

A la jornada vam participar diferents entitats que treballen amb persones amb TEA i, després de la benvinguda i una breu presentació del projecte, es va convidar als assistents a realitzar una dinàmica de networking que va permetre posar en contacte les diferents entitats.


La taula rodona va ser un dels punts claus de l’acte ja que va tractar sobre l’abordatge del TEA des de la visió psicodinàmica i des de la visió cognitiu-conductual, dos enfocaments tradicionalment oposats. Les dues ponents, Noemí Valmaña i Llúcia Viloca, van fer l’exercici d’aproximar els dos models de treball amb persones amb TEA i van coincidir en la necessitat d’anar avançant cap a un model de tractament integrador. Com a punts coincidents es va destacar que ambdós partien de la teoria de la neurociència i el paper de l’aliança terapèutica i aplicaven alguns procediments i modalitats terapèutiques similars. Trobar un marc de treball comú per a tots els professionals és una de les demandes que sovint fan els familiars de les persones amb TEA i aquesta necessitat també es va fer palesa en aquesta jornada a través de les intervencions dels assistents.

Amb la reflexió sobre el model de gestió per competències i l’explicació del procés d’adaptació del curs a la formació per competències fet durant el projecte HIPE 4 ASD es va posar de manifest la importància de continuar avançant per tal que els professionals que treballen amb persones amb TEA disposin de les competències necessàries per donar una resposta professional eficaç i una atenció de qualitat a aquest col·lectiu.

El seminari va finalitzar amb una dinàmica reflexiva entre tots els participants sobre les competències dels professionals en TEA des de diferents àmbits (sanitari, educatiu, laboral i social) i es va posar de manifest que cada àmbit té les seves especificitats que cal considerar.

En definitiva, va ser una jornada on es va compartir coneixement, inquietuds i on es va treballar conjuntament per tal de millorar en l’atenció i, en definitiva, treballar per la qualitat de vida, de les persones amb TEA.

Agraïm a tots els assistents la bona resposta i participació en aquesta jornada! 

Raquel Dolado Murillo

Psicòloga clínica i professora de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada