divendres, 12 de desembre de 2014

Colònies i esports de neu: un binomi excel·lent per treballar els valorsMés de cent anys de tradició a Catalunya dels esports i activitats de neu, augmenten la  continuïtat de  les colòniesd’hivern, on l’activitat al voltant de la neu, els esports d’hivern, l’esqui i surf de neu, l’esqui de fons, les raquetes i els trineus... són el motiu central per desenvolupar una activitat de colònies amb tots els valors i elements educatius i de creixement personal que els infants i joves adquireixen quan tenen aquesta oportunitat.

Entenem que aquestes colònies són unes immillorables activitats educatives en el temps de lleure per als infants, joves i adolescents que hi participen. El joc, la vida en grup i la convivència en un espai diferent a l’habitual, fan possible l’aprenentatge i l’adquisició de valors, actituds i hàbits. L’esquí és l’element vertebrador d’aquestes activitats , ja que ocupen  bona part del temps. Els matins es dediquen  íntegrament a la pràctica esportiva  de l’esquí, amb l’inestimable tasca dels monitors especialistes esportius. Els participants a l'activitat experimentaran uns dies d'intensa convivència i de sentit de comunitat amb altres nois i noies, experiència de cooperació i solidaritat, aprenentatge d'hàbits, etc. Fora de l’esquí es fan  també activitats pròpies de les colònies, com ara jocs de pistes, tallers, gimcanes i vetllades, que acaben d’arrodonir uns dies inoblidables.
Els esports d’hivern i especialment el esqui i el surf de neu, desenvolupen en la persona  alguns valors concrets i específics com són: la superació personal i  l’esforç físic, sobretot en aquells moments en que el participant es marca uns reptes amb l’ajut del seu professor esportiu i  els assoleix, la millora de nivell tècnic, la primera vegada que baixes una pista vermella o el primer que puges a un remuntador... i en alguns casos aquest esperit de superació es converteix en  el valor de l’avaluació del risc i la prudència., quan t’adones que et cal més formació o que potser alguns reptes no seran mai per a un mateix. En aquest procés d’iniciació destaquem per sobre de tot, el principi de seguretat en la pràctica esportiva, evitant situacions que puguin representar perilloses per el participant. Tot i així, s’ha de tenir en compte que tota activitat al medi natural comporta en si mateixa un cert grau
d’incertesa i per tant de risc. La seguretat i el respecte per les normes són valors  importants a treballar…

També resulta essencial que aquest procés es realitzi des de una vessant de dimensió  lúdica, sense buscar el rendiment físic ni la perfecció de moviments tècnics, ni la competició. Es busca que el participant  es senti atret per l’activitat, que es diverteixi i que això li permeti i l’animi a segui practicant i millorant, a la vegada que experimenta un creixement personal.

Per altra banda, si analitzem el lloc on es fan aquestes activitats, tenen l’avantatge que es fan en paratges d’una bellesa natural excepcional, poc habituals en el nostre dia a dia i per tan es viuen amb intensitat i donant valor a l’entorn la muntanya, la neu...la natura. Aquest contacte directe amb la natura és un valor afegit i propi d’aquestes activitats. A la vegada fem país i reconeixem el territori...”. Quan fa un bon dia assolellat i arribes a la part alta del remuntador i veus al fons un horitzó amb tots els cims del Pirineu reconeixibles i nevats” , és una imatge que  impacta a la vista dels esquiadors i  és difícilment repetible en la voràgine diària d’una feina o d’haver d’anar a l’escola. 

Pere Vives
Cap d'Educació Ambiental i Activitats de Vacances de la Fundació Pere Tarrés 

Vols venir a les nostres colònies d'esquí i viure aquesta experiència? Inscriu-te aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada