dimecres, 3 de desembre de 2014

Teràpia aquàtica en persones amb discapacitat

Avui es el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, un dia que vol sensibilitzar a la societat sobre les necessitats que tenen les persones amb diversitat funcional i promoure la seva integració en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Treballar amb persones amb discapacitat molt sovint implica tècniques de rehabilitació. En aquest sentit, són moltes les propietats de l'aigua i sovint s'utilitza el medi aquàtic per a desenvolupar-se en diversos àmbits i gaudir alhora, ja que ofereix la possibilitat de treballar aspectes que en medi terrestre no serien viables, tant a nivell lúdic com de rehabilitació. 

Les tècniques i els exercicis aquàtics permeten un ús creatiu de les propietats físiques de l’aigua: la gravetat, la pressió hidrostàtica, la flotabilitat, la viscositat, etc. Les activitats aprofiten aquestes propietats per millorar aspectes com la coordinació, el control de la postura, la flexibilitat, el to muscular, la ventilació, entre altres no menys importants. Cal, però, remarcar la importància de les activitats aquàtiques en persones amb diversitat funcional (trastorns de la conducta, autisme, paràlisi cerebral, processos neurològics i síndromes varis, etc.), ja que moltes vegades és la única o una de les poques iniciatives que es poden prendre per iniciar un procés de recuperació. 


La teràpia aquàtica aporta beneficis a molts nivells, físic, social i psicològic, a destacar entre altres, la seva ingravidesa (sensació de llibertat de moviment), projecció del cos en tres dimensions, ofereix resistència (tonificació muscular), permet anticipar-se al moviment perquè al ser resistit, degut a la viscositat del medi líquid, fa que aquest s’efectuï amb més lentitud. Proporciona un pla inestable molt beneficiós per al treball de l'equilibri, relaxa el to muscular perquè al distribuir-se uniformement per totes les parts del cos, presenta una manta de recolzament de tota la musculatura, si va acompanyat sobretot de temperatura d'entre 30 i 36 graus centígrads. A matisar en funció de cada cas. 


Les activitats en l’aigua són interessants i motivadores, amb caràcter preventiu  i curatiu, sense risc de caiguda. Aquest és un punt important que fa atractiu el treball en medi líquid.
Els exercicis proporcionen una sensació de confort i seguretat que no es té a terra. S’utilitza per a qualsevol col·lectiu i edat, amb l’objectiu comú de potenciar el benestar físico-psíquic i cooperar en la millora de la qualitat de vida, ja sigui perquè es treballin aspectes motrius en concret que incentiven l’autonomia, o simplement per l’impacte psicològic i estímul sensorial que aporta. Tant és important mantenir com millorar.


Mercè Fornaguera i Llobet 
Fisioterapeuta i docent de la Fundació Pere Tarrés

 


Si vols més informació consulta el curs "Teràpia aquàtica: eines terapèutiques i lúdiques per a treballar amb la discapacitat".

 Si vols aprofundir en temes relacionats amb la discapacitat et recomanem:
- Col·lecció Animació Sociocultural: Subjectivitat, dissidència i dis-k@pacitat, de Jordi Planella.

- Educació Social. Revista d'Intervenció Socioeducativa, número 16: Intervenció socioeducativa i persones amb disminució. Varis autors.

- Revista Estris: Educació especial i lleure, una oportunitat. Número 170. Gener-febrer 2010.

- Revista Estris:I tu, per què ets especial? El lleure com a espai inclusiu. Número 187. Setembre-octubre 2012.Postgrau en Expert universitari en orientació i inserció laboral a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL.

Article d'Òscar Martínez, professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL i expert en temes relacionats amb la discapacitat, titulat Diseño para todas las personas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada