divendres, 17 de juliol de 2015

Congrés de Lleure 2015: un espai per al debat i la reflexió sobre el lleure educatiu del segle XXI

Amb el títol de “La contribució del lleure educatiu a la societat del segle XXI” portarem a terme els dies 16 i 17 d’octubre de 2015, al CaixaFòrum de Barcelona, el 3r Congrés de lleure educatiu que organitzen la Fundació Pere Tarrés i Didania.

Aquest 3r Congrés té un abast estatal per tal de poder oferir una visió més àmplia de la temàtica a partir d'experiències diverses representatives de tot el territori estatal. I volem portar-lo a terme a Barcelona per la importància educativa, social, cultural i econòmica que té la nostra ciutat, una ciutat que l’any 2014 va ser proclamada Ciutat Educadora.

Ens hem proposat portar a terme aquest Congrés amb la intenció de donar un espai a la reflexió sobre la contribució que fa l’educació en el lleure infantil i juvenil en la nostra societat i, també, poder actualitzar el discurs entorn del lleure educatiu. Tenim la certesa que dels diferents debats i reflexions podrem identificar noves propostes educatives de cara al futur.

En aquesta edició hem volgut donar com a element definitori la contribució que el lleure educatiu fa a la societat del segle XXI. Es tracta, doncs, d'un tema d'actualitat ja que el lleure continua sent un moment privilegiat per a l'educació integral i de creixement personal, especialment en infants, adolescents i joves, i en marcs d'intervenció educativa tan diversos com ara centres d'esplais i caus, casals infantils, menjadors escolars, activitats extraescolars, activitats de caire cultural i esportiu, entre altres.

Per tal de dinamitzar la reflexió entorn d’aquest tema, durant el Congrés organitzarem diferents activitats.

Per una banda, volem crear l’ambient idoni per fer una anàlisi de la realitat actual del lleure a partir de quatre grups de reflexió. Cada grup de treball disposarà de la intervenció  d’un expert i a partir d’aquesta presentació s’obrirà el debat. Aquests grups estan enfocats en aquestes quatre dimensions:
  • Personal: entès com a desenvolupament de competències personals i professionals, i actituds i valors per a la vida.
  • Escola i família: el lleure en el marc de l’escola (extraescolars, menjadors, etc.), per a afavorir la igualtat d’oportunitats,  per a la conciliació familiar i com a complement educatiu familiar.
  • Organitzacions: els moviments d’educació en el lleure, les entitats i altres propostes de lleure educatiu i, també, les aportacions a les empreses en el desenvolupament de les competències professionals.
  • Cohesió social: el lleure educatiu com a mecanisme de prevenció social, aprenentatge democràtic i participatiu, ús alternatiu del temps i generador de ciutadania i cohesió.

Un altre moment del Congrés que pensem que té un valor afegit és el que hem reservat per a la presentació d’experiències. En aquest cas, trobarem un espai per compartir experiències i bones pràctiques en aquest sector que ens permetin avançar en aquesta dimensió educativa cada vegada més reconeguda per la nostra societat.
I com que confiem molt en la riquesa dels debats, dedicarem  us espai especialment per debatre des de diferents perspectives: lleure educatiu i innovació en un entorn digital;   lleure educatiu i activitat econòmica; lleure educatiu, diversitat i igualtat d’oportunitats;  i adolescència i lleure educatiu.

A més a més, tindrem l’ocasió de presentar-vos conferenciants de renom com ara el Sr. José Antonio Marina, que ens parlarà de com educar en temps d’incerteses o en temps canviants, i del Sr. Imanol Zubero, que ens farà una conferència sobre educació no formal, participació i cohesió social.

En definitiva, amb aquest Congrés pretenem fer visible l'aportació essencial que les entitats i institucions dedicades al lleure educatiu fan a favor de la cohesió social i, al mateix temps, sensibilitzar sobre la importància de les diferents iniciatives que es porten a terme en el lleure educatiu per contribuir a la millora de la qualitat de vida dels nostres infants i joves i, en conseqüència, de les famílies, els barris i la societat en general.


Consulteu tota la informació detallada del Congrés al  web www.peretarres.org/congreslleure

Anna Arrufat i Ribas
Cap d'Estudis de Lleure de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada