divendres, 3 de juliol de 2015

La vida en 2.0

Comprem regals, demanem hora al metge i busquem quina és la manera més curta d’arribar a un lloc a través d’Internet, ens feliciten l’aniversari per facebook o whatsapp més que en persona i a la nostra tauleta de nit acumulem 100 llibres emmagatzemats al nostre nou e-book.

Actualment, les TIC’s han transformat i transformen de forma substancial nombroses àrees de les nostres vides. Hem passat d’una era analògica a una digital on els recursos tecnològics formen part de la nostra realitat. I si poden facilitar la nostra qualitat de vida, per què renunciar a ells?

L’educació, pilar fonamental de la societat, no és una excepció. La vida agitada que tenim (treballar, estudiar) durant la setmana incloent moltes vegades els caps de setmana, no ens permet fer tot allò que volem o que ens agradaria fer (apuntar-te a classes d’anglès, practicar ioga, fer un curs de reciclatge o especialització, assistir a tallers i conferències interessants...) perquè malauradament ens adonem que no tenim temps material per acudir presencialment a aquestes activitats.

Si s’utilitzen de manera correcta, els entorns virtuals d’aprenentatge, fomenten el treball col·laboratiu, on el professorat esdevé un facilitador i introdueixen l’alumnat a una xarxa d’intercanvi amb un rol actiu, fora del marc de l’aula formal i l’horari lectiu.

Avantatges de la formació online


Així, cada vegada més la formació online (e-learning) està guanyant pes a l’hora de triar una modalitat per formar-se. D'altra banda, té avantatges respecte la formació presencial que no podem deixar passar:

  • Ens permet treballar i estudiar a la vegada, ja que no t’obliga a assistir unes determinades hores al centre d’estudis i pots organitzar-te els horaris d’estudi.
  • Estalvia temps i diners en desplaçaments i material. Els continguts es lliuren en format digital, per tant es cuida el medi ambient.
  • Fomenta l’autodisciplina, l’autonomia i la responsabilitat ja que requereix un alt grau de constància i dedicació; et fas càrrec del teu propi aprenentatge i l’organització personal és clau. Això repercuteix de forma molt positiva en la nostra vida personal i professional.
  • Des del primer dia estàs en contacte amb les noves tecnologies, augmentat així les nostres comptències digitals. 

La formació virtual ens dona la possibilitat d’organitzar-nos quan i on desitgem. Les empreses i entitats, sobretot, sabent la importància que té el reciclatge i el perfeccionament com a millora de la qualitat, aprofiten aquest tipus de formació per tal d’estalviar costos en la capacitació dels seus treballadors i treballadores i també evitar que aquests perdin hores a la feina. La Fundació Pere Tarrés és conscient d’aquesta situació i ofereix durant el juliol cursos online de formació en acció social i lleure educatiu.

Laura Flores Melguizo
Cap de l’Àrea de Formació en Acció Social de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada