dimarts, 29 de setembre de 2015

20 anys de “Educació Social. Revista d’intervenció socioeducativa”, dues dècades produint coneixement i donant veu als professionals

La revista “Educació Social. Revista d’intervenció socioeducativa”, és la primera publicació d’aquesta disciplina a l’estat espanyol. Va néixer l’any 1995 per iniciativa del Sr. Carles Armengol, director en aquella època de la facultat (que en aquell moment encara era la “Secció d’Educació Social de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport”) i de la Dra. Anna Berga, professora de la nostra facultat (actualment secretària general de la Universitat Ramon Llull), que va assumir les tasques de cap de Redacció. Aquest equip de direcció estava acompanyat per un consell de redacció format per un grup de professors i professores coneixedors dels diferents àmbits de treball de l’Educació Social. Progressivament, la revista va incorporar un comitè científic molt més divers i especialitzat format per professionals, professorat d’altres universitats i representants del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya, que va anar substituint progressivament l’antic consell de redacció. Aquest comitè es reuneix una vegada a l’any, avalua l’evolució de la revista i proposa els temes per als monogràfics de l’any.
Els objectius de la revista van ser des del principi donar veu a les pràctiques professionals d’un col·lectiu poc conegut, donar visibilitat a una professió emergent (cal recordar que els estudis d’Educació Social s’inicien l’any 1992), promoure la recerca en l’educació social i afavorir l’intercanvi de coneixement entre professionals. En definitiva, fer de la revista una eina de suport per a un nou perfil professional reflexiu, vinculat a una pràctica fonamentada en l’estudi i la recerca, no només en l’experiència i la intuïció. Des d’aquell moment, la revista ha sortit ininterrompudament amb tres monogràfics cada any, en una doble edició en català i en castellà.
La revista té una estructura bàsica que descansa en la secció monogràfica, que és el tema central de la publicació. S’intenta alternar una temàtica generalista i transversal per a tota la professió (per exemple, ètica professional o acompanyament educatiu) amb temàtiques més específiques per a sectors o àmbits professionals (diversitat funcional, lleure, infància, etc.). En segon lloc, disposa d’una secció oberta que publica articles d’altres temàtiques no necessàriament vinculades al monogràfic.
Pel que fa al procés d’edició, en cada monogràfic participen el director de la revista que juntament amb un coordinador/a de monogràfic proposa els articles i revisa els textos rebuts, una correctora/traductora dels articles al català i/o castellà, una maquetista, un traductor a l’anglès dels resums, l’equip de la biblioteca per passar els textos a la plataforma virtual i una persona de suport administratiu.
Inicialment, la revista funcionava per subscripció i el format de treball era el paper. L’evolució de les xarxes i la progressiva digitalització de les publicacions ens ha portat de forma natural a deixar el paper i fer-la en format digital. En aquest moment, la revista és d’accés lliure i gratuït (es pot accedir des de http://www.raco.cat/index.php/EducacioSocial/index) i es manté l’edició en els dos idiomes. El pas a la versió digital ha suposat un increment molt notable de la nostra presència arreu. Com a mostra d’aquest increment, l’any 2011 la revista va tenir 63.600 visites entre els dos idiomes, mentre que el 2015, en el que va d’any, ja en porta 158.500.
Per poder arribar a aquest punt, cal destacar la important feina que va suposar la digitalització l’any 2008 de tots els articles de la revista per oferir-los en format obert i ara, el 2015, la fusió en una única web de les dues versions (la catalana i la castellana), feina que s’ha desenvolupat des del servei de biblioteca de la nostra facultat.
En aquest moment, estem treballant en la consolidació del sistema d’avaluació d’articles amb lectors extern (peer review), així com realitzar tot el procés de producció, des de la recepció dels articles fins la seva difusió, mitjançant la plataforma Open Journal System. Preveiem que aquests canvis faran que la nostra revista millori els seus índex d’impacte.
En síntesi, podem dir que amb “Educació Social. Revista d’intervenció socioeducativa”, la Fundació Pere Tarrés en general i la nostra Facultat en particular estem complint satisfactòriament la important funció social de difusió de coneixement que és necessària per a la comunitat professional i acadèmica que treballa al voltant de l’educació social.


Dr. Jesús Vilar Martín
Director de Publicacions i coordinador del Màster Universitari en Pedagogia social i comunitària de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada