divendres, 18 de setembre de 2015

Seminari internacional: La recerca en ciències socials per a la millora de la societatFotografia de la taula inaugural del Seminari amb Josep Oriol Pujol,
director general de la Fundació Pere Tarrés; el rector de la Universitat Ramon
Llull, Dr. Josep Maria Garrell; i la directora del grup GIAS, Dra. Txus Morata.
El 16 i 17 de setembre vam poder viure quatre oportunitats úniques, cada una d’elles insubstituïbles. La primera és que, per primer cop, dos professors investigadors de dues de les millors universitats del món en Treball Social van ser presents a la nostra Facultat per mostrar part de la seva feina. Un dels seus primers objectius va ser el d’aportar coneixement al primer I+D+i que es concedeix al Grup de Recerca Emergent GIAS, eix al voltant del qual giraven totes les xerrades. 

Les dues Facultats de les que formen part, Graduate School for Social Service (Fordham University) i Graduate School of Social Work (Boston College) estan en el top ten d’universitats americanes que ofereixen els estudis de Social Work als USA, un país amb més de 50 anys de tradició en doctorats i recerca en treball social. A l’Estat Espanyol comencen ara a existir els primers projectes de doctorat en aquesta disciplina. Als USA no existeix l’educació social com a professió, però sí les mateixes tasques professionals dels educadors que allà desenvolupen treballadors socials. La professora Barbara Kail, de la universitat de Fordham (Manhattan) ens va apropar des de la seva perspectiva d’avaluadora de programes de prevenció i intervenció en drogodependències als USA, al paper de les activitats d’oci i sociocultural en la prevenció i reinserció en l’àmbit de les drogodependències. El professor James Lubben, actual director del Programa Internacional de Doctorat en Treball Social i Benestar Social de Boston College i professor emèrit del departament de Benestar Social de la Universitat de Califòrnia a Los Àngeles (UCLA), va explicar a la importància vital de les Xarxes Socials de suport a la gent gran amb la conferència ‘Social Isolation: Isolation Kills”.
Bàrbara Kail, professora a la Graduate School of Social Services
de la Fordham University (Nova York)

La segona oportunitat única, apassionant, és que també per primer cop vam comptar amb un investigador de primer rang europeu en l’avaluació de les Ciències Socials, el catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona Ramón Flecha. Doctor Honoris Causa per la Universitat de West Timisoara, és l’Investigador Principal del projecte IMPACT-EV, el projecte de recerca que neix com a resposta als intents d’eliminar a les Ciències Socials com a àrea beneficiària de recursos europeus per a la recerca. Aquest projecte està suposant un avanç històric per a poder reconèixer les Ciències Socials com a una eina capacitada per a generar projectes d’utilitat social avaluable i contrastable; un avanç històric en quant a l’avaluació d’impacte dels resultats de les Ciències Socials i, en quant a això, està obtenint el reconeixements actiu dels alts comissionats de la recerca de la UE i la Comunitat Científica Internacional en fòrums como l’ESA (European Sociological Association) o l’EERA (European Educational Research Association). Vam tenir l’oportunitat d’aprendre molt tant de la seva xerrada com en el debat posterior que va ser d’allò més interessant.

La tercera oportunitat va ser el debat entre Catalunya i el País Basc, entre el catedràtic de Ciències Polítiques de l’UAB Joan Subirats i l’ex viceconseller d’Assumptes Socials del Govern Basc Fernando Fantova, interesantíssim. Sota el títol ‘Diàleg: lleure, acció sociocultural i cohesió social en societats complexes” ens van apropar al món de les Polítiques Socials i la seva capacitat de generar millores socials. Son dues de les veus més reconegudes tant a Catalunya com en el País Basc sobre aquest tema, sent un plaer poder escoltar-los i participar després amb ells d’un intens debat que aportava encara més evidències pràctiques i útil per als nostres projectes i recerques.

I la gran oportunitat, la que aglutina a totes, és la de participar en un seminari de recerca de primer nivell per a la millora de la societat des dels projectes pels que acostumem invertir il·lusions, hores i feina. Durant molts anys, encara avui, algunes veus s’encarreguen d’intentar posar en dubte la utilitat de les Ciències Socials, el veritable impacte de projectes científics (o pseudocientífics, s’atreveixen a dir alguns i algunes) que pretenen oferir resultats capacitats per a oferir evidències científiques capacitades per a millorar les nostres societats. I la veritat es que, no ens podem enganyar: moltes vegades ha passat això. Tenim l’oportunitat única de continuar reafirmant-nos en el nostre compromís de que no torni a passar. Que gràcies a la nostra feina plena de compromís i rigor, les ciències socials guanyin un prestigi que mai han tingut. El de Ciència madura i capacitada per a treballar per una societat millor, especialment per treballar per oferir millores reals, contrastades a les persones i col·lectius que més ho necessiten. Una oportunitat única per a, junts i amb especialistes de primer ordre mundial, reafirmar-nos en el nostre adéu a les ocurrències i l’abraçada a tot allò contrastable, avaluable i capacitat per a generar un veritable i positiu canvi social.

Miguel Ángel Pulido
Professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada