divendres, 30 d’octubre de 2015

Educar en la responsabilitat i l’autonomia personal a través del treball per projectes

Què vol dir treballar per projectes? Significa que cada persona i cada grup és protagonista de la seva pròpia educació. Els infants aprenen a partir de les seves pròpies motivacions, són ells mateixos els qui es qüestionen un tema que volen investigar i conèixer, es plantegen dubtes sobre el què saben i el què no, busquen informació que prèviament s’han repartit per grups, i quan ja tenen la informació que buscaven, fan una posada en comú.

Treballant sobre projectes els infants o joves aprenen, es proposen reptes que cal superar, descobreixen quines són les seves capacitats més desenvolupades i en quines cal aprofundir. A més, desenvolupen noves habilitats, interessos i inquietuds que segurament fins aquell moment mai s’havien plantejat. Amb la metodologia del projecte aprofundim en els coneixements relacionats amb aprendre a prendre decisions, tractar i transmetre la informació i avaluar els propis aprenentatges.

El paper dels educadors és molt important: han de preveure els possibles continguts a treballar, han de promoure la participació de tots els membres del grup, ajudar en la cerca i tria de la informació, acompanyar en l’avaluació i analitzar-ne el procés que s’ha dut a terme.

Quins passos hem de seguir quan treballem per projectes?

1. Buscar i seleccionar el tema a treballar.
2. Plantejar què se sap i què es vol conèixer.
3. Estipular un ordre a seguir o un guió.
4. Organitzar el treball entre els membres del grup.
5. Buscar la informació i posar-la en comú.
6. Fer alguna cosa amb tot el què s’ha trobat: exposició, tasca, activitat...
7. Avaluar i prendre consciència d’allò que s’ha fet i perquè. A vegades aquest darrer punt pot fer que s’obrin noves línies a treballar.

Altres aspectes que es treballen amb el projecte són l’autonomia personal, responsabilitzar-se d’una tasca, la capacitat d’organitzar-se i autogestionar-se, treballar en equip, la iniciativa i la creativitat dels infants i joves, comprometre’s i consensuar les decisions a prendre.


Elisabet Bartrina i Comalat
Docent tutora de lleure educatiu a Formació Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada