dilluns, 5 d’octubre de 2015

La gestió de les emocions en l'educació dels infants

L’inici de curs és una etapa clau pels centres socioeducatius vinculats a la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés. És moment de plantejar nous reptes, de programar el curs, de reprendre el contacte amb les famílies i els infants del centre, i també de formar-se com a educadors. La Fundació Pere Tarrés va contribuir a un bon inici de curs amb l’organització de la primera Jornada de la Xarxa de Centres Socioeducatius, centrada en un tema de primer ordre com és la gestió de les emocions. Més de 50 professionals del món de l’acció social van assistir a aquesta jornada formativa amb un objectiu comú: reflexionar, inspirar-se, compartir i aprendre sobre com treballar aspectes emocionals amb els infants, adolescents i joves que assisteixen als centres socioeducatius.

Sabem que perquè els infants en un futur tinguin una vida personal i professional plenes, és imprescindible que aquests obtinguin bons resultats a l’escola, i per això als centres socioeducatius es reforcen matèries troncals com les matemàtiques o les llengües. No obstant això també sabem que, darrere dels alts percentatges de fracàs escolar que patim a Catalunya, sovint no només hi ha exàmens suspesos, sinó que sobretot hi ha carències dels infants a l’hora de gestionar les seves emocions. Per aquesta raó, empatia, auto-reconeixement, regulació, autoestima, i moltes altres, són paraules clau per als centres socioeducatius.

La jornada va permetre als educadors, coordinadors i directors dels centres viure un matí de formació teòrica i pràctica sobre la gestió de les emocions. La Sra. Mercè Santmartí, directora general de la DGAIA, va destacar el treball amb famílies i la intervenció amb petita infància (o a 3 anys), entre d’altres, com a aspectes clau del nou model. El Sr. Oriol Julià, membre de l’associació SEER i professor col·laborador de la Fundació Pere Tarrés, ens va endinsar en un emmarcament teòric de la gestió de les emocions a través de la ponència “De la contenció física a la distensió emocional”. Finalment, i amb l’objectiu de dotar als assistents de recursos pràctics per a la intervenció educativa, els assistents van participar en tallers sobre la gestió de les emocions, dinamitzats per grups com la Xixa Teatre o Filalagulla. A les 14:00h, la “curta” durada de la jornada era el principal reclam dels assistents, fet que porta a la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés a adquirir el compromís de continuar formant als educadors i directors dels centres perquè puguin portar a terme la seva tasca amb rigor i qualitat.

Som conscients del ritme i de la intensitat que viuen els equips dels centres socioeducatius, però també som conscients que, perquè tots els infants rebin el millor acompanyament educatiu per part dels educadors, és necessari que aquests surtin esporàdicament del seu dia a dia, agafin perspectiva, i es preguin temps per pensar i reflexionar. Estem convençuts que un matí de jornada formativa sobre la gestió de les emocions és una bona manera de fer-ho.


Carles López Fraile
Coordinador de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada