dilluns, 9 de novembre de 2015

4 habilitats clau que hauríem de tenir per treballar en equip

Quan fem grups per treballar, cada un de nosaltres té el seu propi model de treball en grup. Treballar en grup suposa que formem part d'aquest, que l'opinió o l'acció de cada un dels membres és important i el resultat sorgeix de l'esforç de tots per igual. Així doncs hem d'escoltar a totes les persones i que la veu de tots estigui representada. Per poder arribar a aquest punt segurament haurem d'adquirir una sèrie d'habilitats o capacitats que el propicien. 

A vegades penso que aquestes habilitats (que són bàsiques per viure en societat i conviure amb altres éssers humans) totes les persones les han après i assimilat, però lamentablement no és així en algunes ocasions.

Aquestes habilitats que hauríem de treballar són:
  1. L'escolta activa: estar atent al que diuen els altres, de manera que puguem recollir totes les opinions, no desestimar res per molt absurd que sembli la idea. En un procés creatiu una idea a priori absurda es pot convertir en alguna cosa original.
  2. El respecte: tothom té dret a opinar i no podem descartar cap idea sense abans haver argumentat, hi ha idees que podem reconvertir o assimilar dins d'una altra aportació. El respecte ajuda a que els membres del grup se sentin més còmodes a participar.
  3. La participació és un altre element clau, una manera de potenciar-la és preguntar, el fet d'esperar i crear silencis, el silencis deixen espai a pensar. El no interrompre recollint el que els altres diuen propicia la participació. Per treballar en grup és important un espai previ de xerrada interior. Si és una reunió portar el tema preparat, si és un treball en grup primer fer alguna cosa a nivell individual per després passar al grup.
  4. L'empatia seria un altre dels elements importants, el fet de poder comprendre des de la perspectiva de l'altre què vol dir, des de les seves necessitats. No vol dir que estiguem d'acord, però poder entendre per què l'altre pensa així, també ens ajudarà a comprendre com és la idea que vol transmetre i així incloure-la en el procés grupal.
Tots aquests elements no els assimilarem només fent treball en grup, els hem de treballar per separat per poder després aplicar-los. Tot i necessitar aquestes eines per realitzar un bon treball en grup i aprendre, cal assumir que cada membre del grup juga papers diferents, les actituds seran variades i les habilitats també.

Quan el que fem és combinar diferents habilitats o capacitats per a un bé comú això és cooperar dins del grup. Però tot i ser diferents no pot ser que l'essència del resultat es fonamenti en la idea d'uns pocs o sigui un treball en cadena, és a dir, un conjunt d'idees per separat que al final recopilem. Hem de fer macedònia i no ser un fruiter. La macedònia seria una cosa nova a partir de moltes fruites i un fruiter seria un conjunt de fruites. El resultat no és el mateix tot i que potencialment ho podria ser.

Treballar en grup suposa adquirir una sèrie de capacitats o habilitats prèvies i després posar-les en pràctica.


Àlex Muñoz Garcia
Docent-Tutor de formació en lleure educatiu de la Fundació Pere Tarrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada