dilluns, 16 de novembre de 2015

Menjadors escolars: molt més que aprendre a menjar de tot (Educar per créixer)

Per algunes famílies amb fills i filles petits, el moment d’asseure a taula a dinar és un moment de tensió. De vegades és perquè els infants són, el que sovint s’anomena “mal menjadors” però d’altres és perquè els costa mantenir-se quiets i asseguts a taula o no saben menjar sense les seves joguines. 

Hem de ser conscients que educar els hàbits a taula comença a casa i continua a l’escola a través de l’estona del menjador escolar. Però també és un procés que es retroalimenta. Allò que els nostres fills i filles aprenen en l’estona del menjador escolar cal mantenir-lo i reforçar-lo a casa. Família i escola, en la figura dels monitors i monitores de menjador han de treballar plegats. 

Quan es dissenya l’espai de menjador per a una escola és molt important pensar en ell de forma global: incloent l’àpat i l’estona de lleure. Els menús han de cobrir les necessitats nutricionals dels més petits però també cal tenir en compte que hi ha menjars que els agraden més i d’altres que els costa més. Hi ha ocasions que cal arribar a fer pactes amb els més petits per aconseguir l’objectiu final: que s’acostumin a provar tot tipus d’aliments, fins i tot aquells que no els entren pels ulls la primera vegada que se’ls troben a taula.

L’alimentació en aquesta edat és complicada perquè els estem educant el paladar i obligar-los a menjar una cosa que no volen pot provocar l’efecte contrari: que el rebutgin per sempre més. Hem de tenir clar que l’hora de l’àpat també ha de ser un espai agradable per a l’infant.

Des de la Fundació Pere Tarrés sabem que la feina dels monitors i monitores és vital. Són ells i elles els qui ensenyen als infants com s’han de seure a taula, a agafar els coberts correctament, a menjar de tot i també a no cridar, a respectar al company que tenen al costat, a demanar les coses amb un to adequat... És en aquesta etapa quan s’incorporen els hàbits per a tota la vida.  

Per això, des del departament d’Escoles de la Fundació Pere Tarrés treballem conjuntament amb els dietistes d’Arcasa oferint el Servei integral de menjador, que inclou el disseny dels menús del migdia i una proposta de sopar, tenint en compte també les especificitats que demana cada centre (menús per a celíacs, amb intoleràncies o respectant les creences religioses, entre d’altres). Ja són més de 45 escoles les que han dipositat la seva confiança en nosaltres.


Mónica Rodríguez
Directora d’Escoles de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada