dissabte, 5 de desembre de 2015

El voluntariat transforma

El fet de ser voluntari té un gran benefici per la persona que realitza aquesta tasca. En el espais que he participat com a voluntari m'he sentit realitzat, donant sentit a algun aspecte personal, i generant una sèrie d'aprenentatges que m'ajuden en el meu dia a dia.


El voluntariat és un valor afegit a les entitats, aportant un seguit de beneficis per la feina que realitzen els voluntaris:
  • Tenir persones voluntàries suposa tenir persones compromeses, que formen part de la nostra organització, que creuen en allò que s’està fent, que s'ho fan seu i dediquen el seu temps disponible per fer una tasca. Aquestes persones amb la seva actitud aporten qualitat a la feina que realitzem.
  • Les persones voluntàries en moltes ocasions tenen ganes d'aprendre, de créixer, de fer-ho lo millor possible. També ens podem trobar amb persones amb una gran experiència des de un àmbit remunerat que volen compartir les seves competències en l'espai voluntari. Tenir aquests tipus de professionals que treballant conjuntament amb l'organització aporta un gran valor.
  • Tenir una persona que s'afegeix a un projecte com a voluntari i que ve d'un àmbit diferent, ens aporta una mirada nova, que hem de saber escoltar per poder incorporar-la. Les persones voluntàries son crítiques i capaces d'ajudar a l'entitat a fer la feina de formes diferents i, en ocasions, millor. Impregnar-nos de la seva visió fa que les organitzacions es transformin i millorin.
Com a organitzacions que treballem conjuntament amb el voluntariat hem de pensar que aportem a aquestes persones, més enllà d'un espai on realitzar un tasca que volen fer. Ser conscient de que els aportem pot ajudar a enfortir el compromís de la persona voluntària:


  • Com he comentat anteriorment, l'espai de voluntariat és un espai que facilita el desenvolupament de la identitat de la persona. Així doncs les organitzacions de voluntariat ajudem a conformar la identitat de l'altre.
  • Són espais vivencials on treballem les emocions i donem experiències significatives per les persones voluntàries. L'experiència que viu un voluntari/ària lligada a una emoció potent fa que aquest element perduri en la memòria, convertint-se en un record que definirà maneres de fer.
  • El fet vivencial va acompanyat de coneixements i habilitats. Els espais de voluntariat ajuden a adquirir competències professionals i vitals. Ajudant a conèixer noves formes de treballar a posar en practica i reforçar competències adquirides.
En la meva opinió, un dels elements més importants és que el voluntariat és un espai on la persona pot desenvolupar allò que li agrada i motiva, convertint aquest disponible en un espai d'oci amb una finalitat social, on la persona que participa se sent lliure i gaudeix del procés.


El voluntariat és una experiència de servei als altres, a aquells que no coneixem, on despleguem tot el nostre potencial per poder realitzar una tasca de qualitat i on rebem un seguit d'experiències que definiran la nostra manera d'actuar futura. Les accions de voluntariat son espais de creixement social i personal, del que tota persona en algun moment hauria de poder gaudir.


Àlex Muñoz
Docent-Tutor de formació en Lleure Educatiu de la Fundació Pere Tarrés.Vols ampliar la teva formació en temes de voluntariat a un preu reduït? Infoma’t a http://ow.ly/X3HC30g5n9h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada