divendres, 11 de desembre de 2015

Millorar la tasca educativa a través de l’avaluació i la reflexió

L’avaluació fa referència a un procés en què intervenen diferents elements i es caracteritza perquè amb ella recollim una informació que, posteriorment, analitzarem i ens servirà per prendre decisions de cara a millorar la nostra tasca educativa.

Quan avaluem ens preguntem el perquè de les dificultats que hem tingut mentre treballàvem i dels errors que hem comès. D’aquesta manera evitem cometre els mateixos errors però també descobrim que també hi ha coses que han sortit bé i que val la pena repetir. És imprescindible remarcar els encerts perquè aquests són un motiu de motivació i empenta i davant dels errors cal analitzar-los i pensar en com els modificarem per no cometre’ls un altre cop. Per a nosaltres, com a educadors, tant o més important és el procés com el resultat. 

Avaluar serveix per a millorar, prendre noves decisions i potser modificar l’itinerari que havíem iniciat. L’avaluació és quelcom que tenim planificat: cal saber què observarem, quan, amb què ho farem i amb quina intenció. Darrera d’una avaluació sempre hi ha un perquè. En el món del lleure educatiu avaluem els objectius (grau d’assoliment, adequació...) i els mitjans educatius que hem utilitzat. Ho fem revisant el procés de preparació i realització analitzant què ha tingut més rellevància.

A l’hora d’avaluar cal ser objectius al màxim i per això cal treballar sobre uns indicadors d’observació que ens ajudaran a recollir dades i comparar-les. No existeix una única manera d’avaluar, cada equip de monitors utilitza la que li va millor. El que sí caldria tenir present és que després d’una avaluació haurem de treure’n unes conclusions, ens haurem de fixar nous objectius a assolir i, potser, modificar la nostra intervenció amb els infants o joves.

Existeixen diferents mètodes a l’hora d’avaluar: l’avaluació convencional, la creativa i la figuro-analògica. Darrerament, en els cursos de dinamitzadors de lleure, treballem amb avaluacions creatives per a què els mateixos alumnes entenguin i coneguin aquest procés en primera persona.

Així doncs, els alumnes busquen una eina per a analitzar tot el què s’ha treballat fins aquell moment a l’aula. Els oferim tres camps a treballar: el propi grup, els docents que han impartit les classes i les dinàmiques emprades a l’aula. Si les valoracions remarquen errors per sobre d’encerts analitzem el perquè i busquem la manera de corregir-los amb la reflexió de tots els membres implicats.

Fer una bona avaluació requereix temps, implicació i ganes de treballar-la per millorar-ne els resultats i el procés de tota la tasca educativa. 

Elisabet Bartrina i Comalat
Docent tutora de lleure educatiu a Formació Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada