dijous, 11 de febrer de 2016

6 recomanacions per afavorir la participació interna a la vostra entitat


Als darrers anys moltes entitats han mostrat interès en millorar la participació dels seus membres a les organitzacions. És una manera de millorar de la qualitat democràtica, de prendre decisions millors i més compartides però sobretot d’implicar el nombre més gran possible de persones en l’organització. Tot i que la participació interna pot tenir moltes vessants avui us deixem 6 recomanacions bàsiques que us poden ajudar a enfocar aquest repte.  


  1. Entendre la participació de l’entitat per a tots els perfils. Sovint quan parlem de participació interna pensem en els socis però també cal pensar en altres perfils molt importants també per l’entitat com poden ser els usuaris, els familiars d’usuaris, els  finançadors, els assistents als nostres actes, els voluntaris, els treballadors, etc. Tots ells formen part de l’entitat i sempre podrem millorar la seva implicació a l’organització.
  2. No esperar la mateixa intensitat de participació per tothom. No tothom vol ni pot participar de la mateixa manera. Segur que els que esteu llegint aquest article participeu amb intensitats diferents en diverses associacions. Participar no ha de ser una obligació per ningú però si que podem facilitar-la fent-la fàcil i atractiva. 
  3. Aclarir què es busca amb la participació. No ens enganyem a nosaltres mateixos. Cal tenir clar perquè volem fer participar als membres de l’entitat. Els volem consultar alguna decisió?, volem crear espais de decisió?, volem que s’impliquin en el disseny i execució d’activitats?, volem que estiguin informats del què passa i del què es decideix? o volem simplement que assisteixin a les activitats? Tot és participació i tot és bo però és bàsic aclarir quina dimensió donem a la participació per, sobretot, no donar gat per llebre.
  4. Establir canals que facilitin la participació i alhora ser flexible. Definir i preparar diferents canals (espais de trobada regulars, canals d’informació, etc. ) per on els associats puguin expressar les seves opinions i vehicular la seva voluntat d’implicar-se. Alhora també és bo poder ser flexibles i receptius quan apareguin iniciatives interessants per part dels socis que no provinguin d’aquests canals.
  5. Conèixer com són els associats. És clau saber com són les persones de la nostra associació, quines ganes tenen de participar, quins temes els interessen i en quins àmbits poden fer aportacions amb més valor afegir. Fer enquestes on line, conèixer personalment els socis que s’incorporen nous o generar espais de trobada són algunes possibilitats per aconseguir-ho.
  6. Fer útil la participació. La gent no vol “participar per participar”. Vol participar per què les decisions que es prenen siguin millors o per sentir-se que forma part d’un col·lectiu. La participació ha de tenir sobretot utilitat i resultats. No l’hem de fer perquè toca sinó per que ens ajuda. Res millor per incentivar la participació que vincular-la a resultats i solucions.    
Roger Buch
Professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada